Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Wednesday, January 14, 2009

hari isnin yang mandom..

ehh..hari ni dah rabu, kan? sori laa..kita backdated jap..

isnin lepas, permulaan minggu yang biasa je rasanya. pagi, urus Dalia nak gi sekolah (subhanallah, punya la susah dia nak bangun pagi). dah tu, urus dua lagi anak2 yang ada di rumah. breakfast nya, mandi nya, susunya. papa? dah hantar Dalia, biasanya terus gi kerja. jarang nak breakfast di rumah sebab bukan selera dia. i cook simple things, chappati and bologna (Dalia's fav), or boiled some sausages for the kids. sometimes buat roti bakar juga and once or twice buat cekodok. none of the dishes attracted papa's tummy. he's more to idli, tosai dan yang sewaktu dengannya. kot dah ada darah india dalam badan tuh, mmg indian food la favourite dia.

around 11.15am, siap2 nak gi ambik Dalia balik sekolah. pas tuh masak kan spaghetti bolognese untuk budak2 (this one's upon Dalia's request, dia mmg hantu pasta). dah makan, biasanya aku bagi budak2 main ala kadar, tgk tv ala kadar, dengar citer Dalia sekolah, buat apa, makan apa etc, then around 12.30 or 1pm aku suh depa tidoq!! when papa's not home, we ate simple thing je kat umah. unless aku tgh gila lapar, dan perut mohon disumbat nasik..barulah aku akan rerajin pepagi lagi kuarkan ayam or ikan untuk masak lepas dalia balik sekolah.

then, bila budak2 dah bangun around 3pm, aku akan bagi diorang tgk tv. bagi minum susu, tanya diorang nak makan apa2 tak..kalau aku rajin, buat pancake, kalau tak bagi roti dgn susu je.

dan (ini baru sampai part cerita sebenar)...

dalam pukul 5.30pm aku ajak budak2 gi nenaon (term ayah aku untuk perkataan round-round dan aku gunakan dengan anak2 aku plak. soon it will be ajaran turun temurun, ha ha ha), untuk pg beli kuih. aku sms papa, seeking permission. then baru kuar. ingat nak cari dekat area umah je, takde plak. aku round lagi, dekat petronas, takde jugak. gi lalu depan sekolah Dalia, pun takde gak. hmm..aku decide gi pekan kapar, dengan harapan, ada la hendaknya.

uhh..aku rasa semua peniaga kuih mogok kot. kat pekan kapar pun takde, beb!! kecewa, aku pun balik la umah. anak2 macam paham je aku frust tak dapat cari kuih untuk di baham, diam je. sampai umah, budak2 gi main beskal, aku gi selongkar peti ais cari apa2 yg bleh dimakan. tiada yang mendatangkan selera. sudahnya, aku goreng telur jek. jadi lah..

bila papa call, aku cerita la kat papa. masa tu papa kat alam sentral. takde la plak aku kirim apa2. bila dah tamat conversation, baru aku teringat one thing. aku sms papa. and that night, kitorang gi nenaon, singgah kat kfc NKVE. hehehe..third times this month, makan ayam bunyi2 kat kfc.

ayam bunyi2? apa tu?

term ziyad untuk ayam yang digoreng rangup a.k.a hot and spicy; ayam bunyi-bunyi!!

p/s: thanks pa..hehehe..

2 comments:

Elsa Soraya Othman said...

chappati <-- you know how to make this ? wow. kagum.

eraerzarusli said...

hmm..manually, memang akak tau buat. mudah je yang..beli tepung atta, mix dgn air je..pastuh masak la cam masak lempeng tu..

but currently, beli dah siap je yang..malaih aih..nak nguli2 tepung bagai..

keh keh keh..

p/s: jgn kagum..once u'r a mom, you'll learn almost everything.. :))

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online