Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Wednesday, April 22, 2009

my 33 weeks....of pregnancy

kalau ikut tahap kematangan, keadaan fetus dan kesempurnaan fizikalnya, aku sudah boleh deliver baby, anytime now.

3 weeks more and aku akan berada betul2 di zon selamat untuk melahirkan.

dan ikut perkiraan, aku ada lebih kurang 50 hari sebelum EDD (expected due date; jangkaan tarikh melahirkan).

till to date, aku belum buat apa2 preparation lagi untuk ke hospital. mueheheheh. kwn2 aku cakap, aku dah expert, sure takde apa nak dirisaukan. salah!!! the anxiety, excitement and curiosity masih tetap ada dan sangat menebal. nak bersalin, bukan nak pergi bercuti beb. kita berdepan dengan maut. apa yang expert nya di situ? mungkin ada nada sarcasmic dalam 'expert' yang dimaksudkan kawan2 aku tu. ye laa, i'm only 30 and yet about to have 4 children already. even my mom being sarcastic, moreover my friends!!

mom..uhh...

i'm a mom, myself now.

back to preparation; just basic needs (mine) je yang dah ready. like kain batik, maternity pads (this one, better use the loop's one, hospital recommendation), undergarments, etc. those barut ke, apa ke, jgn bawak. menyemak je. takde sape nak tolong pakaikan masa kat spital tu. tunggu balik umah, dah berurut, tangas dsb baru fikir nak barut ke apa ke.

kat spital, tumpukan pada diri sendiri dan anak yang baru lahir. belajar cara menyusukan anak dengan betul. JANGAN BAGI ALASAN TAKDE SUSU, BUDAK TAK NAK HISAP DSB! breast feed is a must!! itu adalah antibodi untuk bayi. ramai yang dah tahu, tapi sebab malas, buat2 tak tahu. REMEMBER! susu badan takkan keluar kalau takde rangsangan dari bayi. dan rangsangan dari bayi tu hendaklah dengan cara yang betul. lekapan mulut bayi dengan puting badan kena betul. kot tak, meraung la dedua..si emak meraung sebab sakit (sometimes boleh luka), dan si anak meraung sebab lapar! one more thing, breastfeeding takde kena mengena dengan menjadi penyebab breast jadi tak lawa. tettttttttt!!! salah sama sekali. breastfeeding juga merupakan satu terapi semulajadi mencantikkan breast anda, tau tak!!!

normally, kalau dapat baby girl, mother and baby will spend 2 days je kat hospital. itu kalau normal delivery. kalau cesar, mungkin lebih sehari. kalau ada komplikasi, lain cerita...

kalau baby boy..almost 70% tak dapat balik umah after 2 days (normal delivery or cesar) due to JAUNDICE. yes..jaundice effect more on newborn baby boys than girls. apa itu jaundice? tu..yang orang kata sakit kuning tu...orang tua2 akan nasihatkan supaya 'jemur' anak pepagi, masa matahari baru naik. but doctors tak bagi. newborn, they say, tak tahan dengan selaran matahari and that will lead to another disease pulak. and baby boleh dapat sunburned, walau pd cahaya awal matahari yang kita rasa tak panas mana pun. but, kalau kat spital pun, baby akan diletak bawah sinar UV. hanya pakai diaper dan mata baby akan ditutup dengan kapas. kesian, memang kesian. tapi kena kuat semangat kalau nak bayi cepat sembuh. jgn layan sangat perasaan tu. apatah lagi yang baru dapat first baby. relax, those are the actions taken to cure your baby. selalunya tak lama. and please, dalam rawatan UV tu, jgn berhenti juga breast feed. the more you breast feed, the sooner you can go home. masa ni, baby akan lost appetite untuk minum, but please, paksa dia. mesti..mesti dan mesti...the mothers also need proper nutrition. makan buah2an but not yang watery and cold. definitely not durian, ok!! small cut of papaya, 2 slices of RED apple, no watermelon, no any kinds of melon (angin, beb), no guava (sejuk, bad for your womb), and to be taken with your every meal.

meal...as a malay, tak perlu melantak gila2. bubur nasi (makan masa panas2) dengan ikan bilis yang digoreng tanpa minyak, dan tabur sket lada hitam yang ditumbuk halus. haa..itu aku la...kalau nak tukar selera sket, sesekali makan bubur dengan ikan bakar. ikan apa? ikan parang atau ikan terubuk. jangan sesekali makan ikan kembung, ya.. gatal beb. kang menggaru jek kang, seksa. kalau setakat nak garu2 badan takpe, but rasa gatal tu akan attack tempat jahitan. kalau beranak normal, jahit tang mana ekk? kalau gatal tang tu, tak ke naya? kalau baby baru baik jaundice, jgn kunyitkan ikan tu. and kurangkan garam coz para ibu masih boleh diserang high blood pressure. ok?!

apa yang perlu dibawa ke hospital utk keperluan baby? cukuplah beberapa pasang baju, napkin untuk bedung (sekarang dah ada jual kain bedung siap dah), barut baby dalam 4,5 helai, baby wipes, diaper dalam 10 keping, tuala serta mandian bayi. yang head-to-toe wash pun ok. lagi senang. bw juga baby oil/ lotion dan bedak. bedak hanya untuk muka bayi je ye. gunakan baby oil/ lotion untuk seluruh badan bayi. segala lipat2, celah kangkang, ketiak, leher dan bawah lutut. jgn di bedakkan. nanti bedak akan mengundang kerengsaan pd bahagian yang berlipat ni. kot diminyakkan pun, jgn byk sgt, nanti baby rimas dan kemudian bila berpeluh akan menyebabkan ruam. apapun, test dulu produk pd bayi. kalau sekali pakai then timbul ruam2, berhenti segera.

my kids, selama ni selesa sangat dengan produk pureen. since baru lahir. dari bedak, baby oil, wipes sampailah ke diapers. mudah, murah dan selesa. wangi pun wangi..

mamanya? mcm2 produk post natal digunakan. i use nona roguy untuk mencuci luka jahitan (normal delivery), lulur dan minyak urut. untuk bertungku, cuma guna cara konvensional. ambik batu sungai (in my case, it was my mom's..masa bertungku lepas lahirkan adik aku, 12 years ago), bakar atas dapur dan balut dengan kain. jgn terus guna, terbakar nanti. tunggu sejuk sikit or should i say, agak2 suam.

namun segalanya terletak pada kemahuan individu. kot mampu, nak guna cara mahal pun boleh. local spa ada menawarkan khidmat urut full package, lengkap dengan bertangas, bertungku dan lulur untuk ibu2 lepas bersalin. try tanya serenity spa. they do provide it. aku pernah cuba dan urutannya sangat selesa dan sedap.

ehh...cakap pasal urut, terasa nak berurut pulak. cukup dulu pasal preparation dsb ni..i'm no expert and this is totally based on my experience. maybe there are more which i didn't do but somebody did. it's good to know a few here and there, you know. knowledge is to be gained, not academically base only. life too, a knowledge to dig and learn.

all the best!

2 comments:

nazura.fishie.yan.sili.mummy said...

wahh, thank you for the infos. walaupon aku nak bersalin anak kedua ni, banyak benda kena revise. ko sememangnya agak pro lah dah masuk no 4 kan. heheheh...best of luck!

eranee said...

haish!!

aku cuma bgtau apa yang aku tau je nazura..

kalau dapat membantu, kira alhamdulillah laa..kan..?

u too, best of luck!!!

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online