Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Friday, July 10, 2009

kebaikan susu ibu - dan kenapa ramai yang ambil mudah..

susu ibu telah terbukti kehebatannya.

faedahnya terkesan dan terlihat pada kedua ibu dan anak.

apa faedah pada si ibu? tentunya pengecutan rahim secara semulajadi. kenapa? sebab sewaktu si anak menyusu, setiap sedutan merupakan satu 'senaman' rahim yang tak perlu kita jadualkan. jadi, tak payah sibuk nak buat yoga ke, senaman pernafasan ke, atau dok melalak konon buat senaman diafragma. pi dok buat senaman ikhlas dan tulus dengan anak sana. pahala pun dapat, selain ikatan (bonding) dengan anak makin rapat.

faedah pada si anak? dah tentulah antibodi pada bayi yang banyak terkandung dalam susu ibu ni. apa perlunya antibodi ni? la..dah tentulah ianya sebagai ejen bantuan melawan penyakit untuk bayi. insya Allah, bayi akan kurang dijangkiti pelbagai penyakit spt batuk, selsema mahupun demam (provided you breastfeed them fully; not mixed with formulas'). siapa yang tak mahu anak2 yang sihat, kan?

most mothers nowadays, they tend to give their babies some formula milks. why? err...i wonder why, too. just find a nursing place (in malls etc, it's provided) and pop your bosom out for your baby. no mess, no hassle. most of them said, they don't want to get up at night to nurse their baby and they can ask their hubby to help buat susu! isn't it easy to not carrying bags with flask, bottles, milk etc? instead, just bring a pair of changing clothes and 2 pairs of diapers and a baby wipes in a small bag. or, as of nowadays handbag trends, those can be inserted in a bulky and big trendy handbag of yours. well, of course it's for a short distance journey. like, to the mall or just a simple sightseeing.

now, you may say that you're a working mother. and milking is so no-time-to-do. well, ask yourself; your time to be sacrificed, or your child's healthbeing? besides, 'no time' is just an excuse out of thousands and millions more. find your time, not being chased by time. you control your life, not the other way around.

so, be wise! think twice..err..sounds VERY familiar, eh? good luck to all mothers..god bless you, for being a mother.

7 comments:

Anonymous said...

http://audriena.blogspot.com/2009/06/breast-feeding-cruelty-of-some-moms.html

Audriena said...

oho... siapakah?

tak pelah, ada hikmah la tu sapa2 yang letak link nih... hihihi...

eraerzarusli said...

mueheheheh...

dia terasa kot..

ehh..bukan u ke letak? heheheh

Anonymous said...

Did yr mom breast-feeding you?

Anonymous said...

nak tanya, anak2 yg minum susu berformula tu tak sihat ke semuanya?

mungkin cara ko betul, tapi tak semestinya cara orang lain salah ...

eraerzarusli said...

wei..apsal emosi lak ni?

mak aku breast feed aku..tapi takde la sampai bertahun..semua adik2 aku mak aku breastfeed, siap perah susu bila nak gi keje. aku tengok sendiri, aku jugak yg tolong mak aku simpan pam susu yang glass made tuh. haa..nak kata apa?

ko baca la betul2 entry aku tu..terasa lelebih apehal?

dah la anonymous, salam takde apa takde..kurang bahasa la ko nih.. mak ko tak breastfeed ko, ekk?

entry aku tu pasal mereka yang ada susu, tapi tak nak bg susu sebab alasan mengarut..malas nak bangun la, malas nak perah la dan malas mcm2...

lu ape kes beb??

budi bahasa mana? masuk rumah orang, kena beradab...

tuan punya link tuh tak mengamuk pun...dia pun tak breastfeed anak dia. tapi sebab dia aku paham, dan aku kesian dgn dia bila aku bc entry dia (thx to u la..)

bleh tak jgn serang orang membabi buta? siot jek...

eraerzarusli said...

besides, aku takde pulak cakap susu formula tu tak bagus, kan?

adik ipar aku ada anak angkat, mmg dia bg susu formula, sebab dia tak leh breast feed. takkan aku nak bodoh2 paksa dia breast feed anak tu? ko ni fikir biar la jauh sikit. baca dengan niat nak tambah pengetahuan. bukan penuh emosi nak menyalahkan orang tak tentu pasal.

ko pegi baca lagi sekali. tak paham bahasa inggeris? aku translate kan...

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online