Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Wednesday, June 24, 2009

apa itu bentan?

bentan?

rasanya perkataan ini amat digeruni ibu2 dalam pantang. bukan kerana apa. kemungkinan besar kerana risau efek pada badan kemudian hari dan waktu berpantang yang akan bertambah.

mcm mana nak tahu anda bentan?
demam yang menggigil waktu dalam pantang dan rasa seram sejuk. itulah tandanya.

apa yang menyebabkannya?
biasanya ia disebabkan oleh pemakanan yang tah apa2 (udang, sotong, ikan kembung, ikan pari, nangka, dll), kena hujan (gerimis), panas, angkat benda2 berat (cerek air yang penuh, lesung batu, ANAK yang lebih 3 kilo, bakul yang penuh berisi kain basuhan, dsb) dan macam2 lagi.

nak mengelakkannya, jangan la buat benda2 yang berkaitan dengan apa yang disebut di atas. kalau ada maid, 'dera' dia buat semua kerja. kalau takde maid, mintak tolong suami anda buat apa yang perlu. kalau pantang dengan mak sendiri, mungkin lebih selesa sebab mak lebih tahu. (tapi kalau dah anak ramai mcm aku ni, dan mak aku keje plak, lupakan aje). kalau pantang kat umah mertua, pandai2 bawak diri (kalau mertua lebih sayang dari mak sendiri gayanya, it's a privileged not to be wasted!!)















btw, aku berada dalam kategori di atas, sekarang ini. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online