Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Tuesday, December 30, 2008

I've been sick!

Jumaat lepas, masa tengah sibuk menguruskan anak2, tetiba muncul rasa sakit yang selalu aku elak-elakkan. uhh..tulang belakang aku buat hal lagi. aku hampir2 tidak dapat bergerak. sakitnya, tuhan saja yang tahu. setiap langkah rasa macam terseksa. solat? subhanallah..walau dengan cara duduk, peritnya tak tergambar dek kata-kata. tetiba aku teringat hadis Qudsi;

penyakit itu adalah penghapus dosa
walau pada awalnya aku mengeluh, kemudian aku macam tersedar. tu yang gi solat ikut time tu. since aku pregnant, aku takleh makan sebarangan pain killer. hanya panadol. sampai hari ni, dah nak masuk brp biji panadol, aku pun tak tau. mujur laki aku ada healing hands. his hands are magic. tak payah urut beriya-iya, hanya dengan gosok2 je kat tempat sakit, insya Allah lega. but of course, it will only work with his muhrims. org lain tak lut! keh keh keh. this reminds me of my dad. he has healing hands too. no wonder my hubby is my fate.

sepanjang tempoh kritikal tu (Jumaat dan Sabtu) aku sangat bangga dengan anak2 aku. especially si kakak, Dalia. menitis airmata aku tiap kali tengok dia penuh rasa sayang dan tanggungjawab membantu aku. bantu bagaimana? tiap kali aku mandi, dia akan tengok2 adik2 dia. bila aku dah siap mandi, dia tolong aku pakai seluar. hatta seluar dalam pun dia yang pakaikan. tersentuh tak hati? anak sekecil itu, yang baru 4 tahun, sudah sebegitu bijak dan prihatin? dia tolong kemaskan rumah (sambil mulut bising membebel marahkan adik2 yang buat sepah), kemas meja makan; kutip cawan2, letak kat sink, baringkan adik nak minum susu dan banyak lagi. sebak hati aku tengok. cukup tersentuh. cukup bersyukur!

mama sayang Dalia!!! sayang sangat2. mama mungkin kurang peluk Dalia, cium Dalia, but Dalia tetap mama sayang. buah hati mama yang pertama! jangan lupa, tau..


but of course, neither my family nor my in laws knew about my situation. Saturday, was my father-in-law's birthday. I told my hubby if i still can't move, he has to go along with the kids, without me. but the look on his face, unaccepting.

i know. it will be impolite. it will look impolite. when i was laying down on my bed, thinking and praying that i'll be okay by night fall, he came in. with a massage cream on his hand. he massaged me, cordially. Alhamdulillah, as i said, he has healing hands and i was quite ok that night. managed to be on my in laws house to recite doa and celebrate abah's birthday, though almost all the time i was in pain.

till today, saki baki sakit tu masih ada lagi. demi anak2, aku kena kuat. banyak nak kena buat. kerja rumah, anak nak makan, nak beli peralatan sekolah Dalia, nak kena gi ambik gambar passport dia, beli baju sekolah. uhh...berat kan jadi parents? but aku seronok. sebab anak2 yang buat aku penat dan kadang2 sakit, tapi diorang jugaklah yang buat aku bersemangat nak terus kuat dan hidup. moga aku terus kuat.

Insya Allah.

1 comment:

Elsa Soraya Othman said...

penyakit itu adalah penghapus dosa <-- ni la yang saya duk ulang sebut kalau kene sakit belakang becoz of period cramp. rupenye pregnant pun sakit eh :(

hope u make it through yeah!

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online