Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Sunday, August 31, 2008

Merdeka..are we?


today is 31st August 2008, Malaysia's 51st independence day. but i guess this year's celebration and excitement is somewhat lessen by lots of things currently happening around. despite fireworks show every year, singing the same songs (keranamu malaysia & jalur gemilang), same content of speech (sort of), perbarisan (forgot the word in english..duhh!!) etc makes Merdeka is just like other ordinary day. nothing unusual, nor special.

why? don't you think it's dull? don't you agree?

this is strictly no political matter of mine whatsoever. it's just my opinion.

kenapa agaknya setiap kali merdeka, atau apa jua sambutan keraian yang kita buat di Malaysia ni, macam cliche? sama aje content and purpose dia.

yes, its true that we must strengthen our bond of community and ties between our beautiful multi racial people in this lovely country of ours but, don't they (whomsoever) think that the people is somewhat sicken by the same agenda or ideas mocked by whomsoever to us?
takde idea lain ke?

balik2 buat show yang ala-ala sama. macam membazir pun ada juga. kat kl ada bunga api, kat melaka pun ada, kat sana sini ada bunga api. mana agaknya datang peruntukan untuk bunga api tuh ek? bukan murah tau.. duit kita juga tu, bayar cukai lah itulah inilah.. bila suh kontrol harga barangan pengguna, claim banyak dah duit yang dilaburkan untuk cover itu ini, kononnya untuk keselesaan rakyat dan pengguna. kadang2 rasa macam tak relevan pulak. aku bukan nak kondem kerajaan atau sokong pembangkang tapi nak luah perasaan.


cuba duk rileks dan ambil nafas dalam2..tenangkan hati dan fikiran dah tu tanya diri sendiri: apa sebenarnya MERDEKA ni pada diri kita? khususnya anak2 yang lahir pasca merdeka.

kalau nak bercakap pasal pembangkang pulak, memang takkan cukup blog aku nih. well, since selangor ni dah jadi negeri bawah kuasa pembangkang, aku teringin juga nak tengok apa yang dah dan akan dibuat oleh kerajaan baru selangor ni. setakat ni, rasanya masih belum memuaskan. kalau anwar ibrahim kata budget 2009 baru2 ni sebagai gula2 untuk rakyat, aku rasa pembangkang kat selangor ni lagi banyak bagi gula2 kat rakyat. boleh kena diabetes tau!! memula cakap nak buat A, tapi tetiba tukar plak, buat x dulu. sebelum pilihanraya, banyak betul janji manis lepas tu? heh, terkial-kial nak ingat balik segala macam janji.

TAPI!! bila fikir2 balik, kerajaan pun sama juga. perhati betul2, asal nak dekat pilihanraya je boleh dikatakan hampir semua jalan raya nak di tar. nak perbaik, nak kasi elok. semua nak beli jiwa. padahal kalau dekat pinggir2 bandar atau kawasan kampung, jaringan jalan raya yang elok dah mintak lama dah, sejak abih pilihanraya yang 2, 3 penggal yang lepas. ntah lah kan..apa nak jadi. mujur tak teruk sangat. mujur janji tak tinggal janji kosong je...tapi, bukan maian lambat nak tunai, sampai rakyat dah muak dan rimas, sampai rakyat beralih pandang. pon masih juga lambat pickup. heard the latest news? now diorang dah mintak Tuk Det join balik; as an advisor. kalau ahli sendiri usul cadangan sedemikian rupa, apalah agaknya tanggapan sebenar mereka pada pucuk pimpinan sedia ada? Tuk Det juga di cari. Tuk Det juga jadi tempat mengadu.





Merdeka ke kita ni?

Sungguh ke kita dah merdeka? luar dalam? akal dan fikiran? jiwa dan minda?

*******************************************


No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online