Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Wednesday, December 29, 2010

Piala AFF Suzuki milik Malaysia akhirnya!





Setelah berhempas pulas mempertahankan kelebihan bekalan 3-0 yang dibawa dari Stadium Nasional Bukit Jalil, akhirnya Malaysia berjaya juga membawa pulang piala AFF Suzuki yang sekian lama diidamkan.



Kejohanan Piala AFF Suzuki yang diadakan setiap dua tahun sekali ini adalah kesinambungan Piala Tiger dan Kejohanan Bola Sepak Asia, dimulakan pada tahun 1996 dengan penyandang juara sulungnya adalah Thailand dan kita menjadi naib juara dengan jaringan 1-0. Singapura pada 1998, diikuti Thailand (2000 & 2002) kembali ke Singapura (2004 & 2007) dan pemecah rekod, pencipta sejarah Vietnam pada 2008. Malam ini, 29 Disember 2010, Malaysia dinobatkan sebagai juara baru Piala Aff Suzuki.



Sekalung tahniah buat skuad Harimau Malaya yang nyata tidak gentar walau bermain di tempat lawan dan berdepan dengan (ancaman segelintir) puluhan ribu peminat Indonesia. Safee Sali menjulang 'title' penjaring terbanyak atas bantuan dari rakan-rakan sepasukan. Sayang sedikit, Norshahrul Idlan dan Kunalan dikawal rapi pemain lawan. Meskipun begitu, semangat juang tetap tinggi.

Dengan pelbagai provokasi dan kata-kata kesat berbalas-balas di laman sosial Facebook dan Twitter antara penyokong kedua-dua buah negara yang banyaknya menjurus kepada isu kenegaraan, semangat Harimau Malaya memang tiada tandingan. Paling membanggakan, apabila pemain bolasepak ternama dunia dari Manchester United juga mengucap tahniah melalui laman Twitter beliau:-



Namun begitu, setinggi-tinggi ucapan tahniah (secara peribadinya, saya kalungkan) kepada penjaga gol Kelantan yang menyarung dan menggalas tugas berat sebagai penjaga gawang negara untuk Piala AFF Suzuki ini, tidak lain dan tidak bukan; Khairul Fahmi Che Mat. Tangkapan kemas, sentiasa peka dan bersedia, perkiraan yang tepat dan perwatakan tegas dan tenang sepanjang permainan, amat membanggakan. Anda hebat!! Bolos beberapa gol? Anggaplah itu sebagai saguhati kepada pihak lawan. :)






SYABAS, HARIMAU MALAYA!!!

(gambar-gambar kredit kepada affsuzuki.com, berita harian dan EliaFahmi)

p/s: penangan final Piala AFF Suzuki, majoriti kawan2 menjadi pengulas sukan tidak rasmi di facebook! woohooo!!

p/s/s: Hari Jumaat 31 Disember 2010 diiystihar cuti umum di Malaysia. woohoooo lagiii!!

Ancaman? Persetankan itu semua, wahai Putera2 Harimau Malaya!!



Selepas dengan hensemnya menumpaskan Indonesia 3-0 pada perlawanan akhir pertama Piala Suzuki AFF Ahad lalu di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam ini penentuannya di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta. Wahai Harimau Malaya, bersiap sedia untuk menggempur hingga ke saat akhir. Jangan leka dan terlalu selesa dengan bekalan 3-0 kelmarin. Baca doa banyak-banyak. Buat solat hajat. Sebelum keluar menuju ke tengah gelanggang untuk berjuang, mohon kalian membaca ayatul Kursi. Ingat pesan akak ni, dik oiii!!!

Garuda sedang mengasah paruh dan kuku.
Harimau Malaya, berhati-hati dan bersedia tunjukkan belang dan taringmu!
Untuk para penyokong Malaysia, identiti, maruah, kredibiliti dan kedaulatan tanahair kita juga tergalas di bahu anda. Jangan buat ONAR di tempat orang! Jaga nama baik negara. Jadi manusia yang berwibawa.

Semoga sorak sorai kemenangan kita, menggegak-gempitakan Jakarta!
Insya Allah!

Monday, December 20, 2010

ada sedikit kecewa di jiwa..

bila sales yang di harap, tidak membuahkan hasil.

yup! penjualan Mate5 aku merudum. saaaaaaaaangat merudum. no sale..at all.

Nak salahkan siapa? Bila aku buat promo, akan ada yang bertanya pula, samada produk aku Ori atau palsu, hatta banyak pula berita dan canangan ttg yang palsu, dari yang aslinya. Umum tahu, pengasasnya bertindak agak diluar batas dalam promosi filem sulung beliau, dan tempiasnya, membadai pada 'dealer' baru, termasuklah aku.
walau dah banyak kali aku jelaskan, 'kalau u benci dr rozmey, u jgn la benci i yg jual produk dia ni. i buat sales based on my own experience. orgnya tak bagus, u serah pd tuhan la. u jgn hukum i, sbb i jual produk dia yg bagus ni je..kan dah banyak bukti..' dan potential customer akan jawab 'tp i tak suka la tgk dia tu. kat kotak mate5 pun ada gambar dia. kat katalog pun ada gambar dia. i jadi menyampah. tak nak simpan la muka dia kat rumah i.' dan aku pun terkedu.. haih!

2 minggu lagi..

2 minggu lagi, cuti sekolah akan tamat. Sesi persekolahan baru akan bermula. Persiapan, tidak membimbangkan sangat. Cuma perasaan. Perasaan ini yang sepatutnya dirisaukan. Melangkah ke alam sekolah rendah, dan mula menjejak kaki ke alam persekolahan bukan sahaja gangguan perasaan pada anak-anak, tapi juga mama papanya! Errr.. mungkin papanya tak ada apa sangat, mama yang kecut lebih.

Yes. Butterflies are way too many in my stomach and increasing each day as the moment is coming so soon, now.

Dalia nak masuk darjah satu. Apa sangat la yang mama dia bimbangkan ni? Aku tak bimbang akan waktu sekolah dia.Tidak juga bimbangkan cara berkawan dia nanti. Cuma bimbang waktu makan. Memang boleh bawak bekal tapi sampai bila tidak mahu di ajar dia membuat urusniaga kecil di kantin sekolah? Perlukah aku menunggu dia di kantin untuk memerhati urusan 'jual-beli' nya nanti? Sesungguhnya, aku risaukan penipuan dan adegan tolak-tolakan, rebut-rebutan. Aku risau, kalau aku berada di sana memerhati, dan ditakdirkan apa yg tidak aku ingini berlaku di depan mata, si penipu mungkin lebam pipi aku tumbuk, atau mungkin saja aku akan memalukan anak aku by making a scene, in order to 'save' my child?

Go with the flow? Perhaps I should. Sesungguhnya aku yakin dgn Dalia. Cuma aku risaukan persekitarannya nanti. Dalia pun boleh tahan barannya juga. hahaha..! I'll prepare her meal for as long as she'd asked for. Besides, she's not a heavy eater. Dia tak makan nasi lemak kecuali nasi lemak kosong dgn telur rebus sebiji. Itupun dia makan telur kuningnya saja. Dia tak makan mee goreng atau nasi goreng atau bihun goreng kalau ada kelibat sayur taugeh, kucai, sawi hatta bawang! Dia cuma gemarkan western-like meal. hahaha.. Fine, blame me. Takpe. Aku akan masak nasi lemak, mee goreng atau apa jua makanan Malaysia tanpa aksesori untuk dia. Tapi, aku akan tetap ajar dia urusniaga jual beli juga. Dengan penuh kesabaran, diharapkan. hhehehehe.. She may wants to buy something like nuggets etc, like her friends, I presumed. Ok..ok..

As for Ziyad, I do worry about leaving him at school, since he's mama's boy. He may seem tough, may sounds naughty and loud, but truly, he's loving and caring and sensitive. Don't worry about meal time, for he'll indulge almost everything. Just be prepared, for his criticsm if the food's sucks. He'll say it out loud. hahahaha!

Ya Allah, berikan aku kekuatan dan kesabaran menghadapi situasi yang aku risaukan nanti. Hanya padaMu aku berharap.

Wednesday, December 15, 2010

cakap siang pandang-pandang...cakap malam dengar-dengar..

terma tersebut hanya boleh digunapakai oleh mereka yang suka mengumpat dan mengata sahaja. terima kasih.

hahahahahahahahahahahaha!

andai saya ada pernah terumpat atau terkata, mohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki, ya!

andai anda juga pernah terumpat atau termengata saya, saya maafkan anda!

saya mahukan jiwa yang tenang dalam meniti usia. :)

politik?

bila sebut isu politik, mesti banyak silent reader (walau cuma 3 org..byk la tu, kan? :P) yang akan mula angkat kening dan lebarkan telinga, dan mula menunggu peluang untuk mengetuk kunci kibod utk menghentam hujah aku, kan? ehh? :)

dalam facebook, mcm2 kerenah, mcm2 gelagat, mcm2 perkataan penggiat dan penyokong tegar parti politik ni. no matter which side they are on, they turn out to be the same. LOL!

kenapa agaknya aku berkata (bleh dengar ke?) sedemikian rupa? sebab aku pernah nyatakan kat status fb aku dulu, dan aku ulang sekali lagi di sini,

Ko kutuk dia, dia kutuk ko, bahasa korang sama, caci maki pun sama, makanya korang semua sama sahaja!
makin sakit hati aku bila terima macam2 timbunan sampah updates dari page2 yg kononnya menyatakan hanya isu politik semasa. tak ada kerja lain agaknya la diorang ni, kan? nak jugak aku tau, kalau dia lelaki, tah dah ada keluarga ke, tidak ke, anak bini ko cukup makan pakai ke, tidak ke, etc..bla..bla.. dan kalau ko perempuan pulak, ko takde laki nak jaga ke, takde anak nak suap makan ke, atau mungkin takde keje kat opis nak buat ke? bla..bla.. jugak..

kelakar pun ada jugak kadang2. tapi yang lebihnya mestilah sakit hati. i have stated over and over again; aku pro kerajaan. tapi tak bermakna apa yang kerajaan buat, aku sokong membuta tuli. aku pun tahu hak aku sebagai warganegara. don't underestimate me.

ironinya, mereka2 yang menentang secara lantang SETIAP cadangan dan pergerakan kerajaan ni, mereka yang makan gaji dgn kerajaan. mereka yang hidupnya bergantung dgn gaji yg diberi kerajaan. kelakar tak? bila di tanya, di pertikai akan tindakan mereka, merek akan cakap, mereka kerja dgn tulang 4 kerat mereka dan gaji itu adalah sememangnya hak mereka, regardless of the politics matter. tapi, cuba timbang tara betul-betul. kalau ko duk satu umah dgn mak abah ko, tp ko kurang ajar dgn mak abah ko, ko sesuka hati memaki mak abah ko, sedangkan mak abah ko tu yg bg ko makan, apa pekdahnya ekk? berkat ke?

Islam itu indah. tak payah dipolitikkan. aku pun tak suka bila ada menteri2 yg sindir2 parti lawan dgn perkataan yang tak menggambarkan kebijaksanaan. sebab aku akan labelkan mereka sama je. tak payah sebut la menteri mana yang lantang tu. ada juga yg tak berapa lantang tapi bila disoal atau diminta memberi ulasan balas, akan juga berkata yg tidak elok dan tidak sedap di dengar. anda beragama Islam, balas dengan peringatan ringan je, tanpa menggunakan perkataan yang agak mengarut, tak boleh ke? berkias-kias, sambil selit ayat quran dan hadis, lagi pedas kot.. tapi, mungkin juga politik ini tak boleh pakai bab kias-kias.. sebab masing2 takkan faham atau juga buat-buat bodoh piang, takmo faham.

sukati korang la nak berpolitik.

Thursday, December 9, 2010

Food Poisoning!

Been 3 days.

The worst was (of course) last Dec 7. I should have posted an Awal Muharam wish for my 'virtual' reader friends but I only managed to post simple status on my FB. Salam Awal Muharam 1432, my muslim friends. Hope it is still valid and not too late. :)

I am okay, as at to date. Normal effect; can't eat much. Lost 1kg due to purging a lot! huhuhu.. What an easy yet excruciating way to lose weight. *__*

Not really in the mood of updating anything. Will try again, tomorrow. Insya Allah.

Monday, December 6, 2010

What the heck is going on now in Malaysia?



Kidnapped? by her own father? I've been tagging and spreading this around on Facebook. Luckily (can it be called 'lucky'?) I have 'befriended' some of TV3's personality including the boss, Farid Ridzuan long ago. They have been tagged too. Why bother tagging those on TV3? because this wanted man, is the brother of TV3's Nightline presenter, Praevitriana Yuliawiratman!!! He (the culprit) is said to have known many high class persons or should I say, cables. Isn't Malaysia safe anymore? Why do we keep on receiving this kind of 'news' lately? What does the authority do? The mother said, even the police mocked her. What is exactly going on? Know what, this may be a small matter to some with 'big titles'. But to a mother, this means, life!! kindly watch the video (chronology of the kidnapping) HERE..

Open up your eyes, friends. AND be humane!!!!

SPREAD AROUND, KAWAN-KAWAN! BIAR SAMPAI KE TANAH SEBERANG, BIAR SAMPAI MERENTAS DUNIA. PLEASEEEE!!

Saturday, December 4, 2010

Please....Say 'NO' to child abuse!


Just click on the picture above, to show how much you care. Thanks!

Child abuse? How can anybody being abusive to a child? Don't they have feelings? Humanity? Oh, of course, they are worst than animals, for even animals love their young! If it happens before my very eyes, I won't hesitate on scolding or even raise my voice as a warning. Oh yeah. Done that before!

Being a mother open up my eyes. How children are adorable, regardless how naughty and stubborn they are (ha..ha..speaking here based on my OWN experience now, ok..). Just look at their smile. Simple. Try it. Find a naughty child (naughty, not devilish ones..ha ha..!) and ask him to smile. You'll see a sinical cute smile on his face that will make you TOO, smile. Even a pale smile, still a a smile, right? Now, get a cute sweet child, and ask him to smile, he'll give you a smile which lead to a peck on his cheek. And you? You'll smile too, probably with tears on the corner of your eyes.

Children, are gifts from God. Take a good care of them, and in return (insya Allah) they will take good care of you. Treat them bad, and they'll do the same or maybe even worse (nauzubillahiminzaalik!).

Watched a tvc which features Afdlin Shauki saving up for his son's college? Where his son kept on complaining this and that? What did the father (Afdlin Shauki) do? And in the end, what did the father get, in return of what he did? Some believe in karma, and I believe in Allah's deed. God has promised us good deeds in return of any, and He never lied. Be grateful, be thankful, be humane and be loved.

Friday, December 3, 2010

Maher Zain makes me cry!

Yes, he does.

I find it hard to hold back my tears, while I'm listening to his songs. Especially, 'Always be there'. Yes. 'Always be there' is my favourite. Many would take 'InshaAllah' as their special song, but I feel small and in awe, with 'Always be there'.

Well, we have our own opinions, right? We have our own likes and dislikes. Not to say that I don't like 'InshaAllah' but it fells second on my list. If you are a married man, and somewhat looking for what's there to be proud of with your significant other, please and please, listen to 'The rest of my life' as you will find it the most beautiful song to be dedicated to your wife. Believe me when I say, you will find what you have never discovered about your wife, after you hear the song. You will find that your wife is the chosen one for you, the perfect match for you and worth the respect and love from you.

Writing this put tears on my eyes!!

See you next year, Maher! Insha Allah..

Wednesday, December 1, 2010

Love is all around..

LOVE.

Even small kids know the meaning. Well, at least showing the reaction.

Look around, and try to detect some love. Feel it. Embrace it. I am lucky to have my loved ones around me. Oh, yes, amazingly tiring and sometimes annoying, handling and attending to the love of my life but it worth the 'hardwork'!

I had the chance to visit the KLIA Mosque a few days ago and I can feel the love around me. Unlike the surau at Dengkil's Rest & Recover (rehat dan rawat a.k.a R & R), or Seri Kembangan's, even the crowd was full but the love is not there. I can't feel it. Maybe (just maybe), He had shown His love by inviting us to His 'house' which my kids and I been longing to visit. See, He granted our wish that day, with a gift of love and a funny story to remember.

I was greeted with smile by every ladies who walked by me; in the ablution area and the patio. Let alone inside the praying area. I was so relieved. I just don't know how to explain it. I felt so, welcomed.

We took our chances to perform a prayer by turns. My husband went in first, while I waited in the car with the kids. When he had done, I took along my girls inside, and my husband with the boys; to let them run around in the park nearby.When I have finished, I was greeted by a huge smile on my husband's face to my wonder. And guess what? I really thought they had fun running around here and there, the boys. But I was told by my husband that my 4-year-old boy wet his pants, in the toilet!! Yet, I am amazed by my husband's patience that day. He seldom had that kind of self-control but lately, he seem so calm and accepting.

I think, He had granted me another wish of mine. Thank You. Alhamdulillah.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online