Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Wednesday, October 13, 2010

anak ini sudah membesar dengan semakin pintar... dan makin nakal! :)




dia memang buah hati semua orang. mama, papa, kakak, abang.
dah makin bijak dalam banyak perkara. untung dia sebab ada banyak 'teacher'. dia memerhati dan mengamati apa ahli keluarga dia buat dan dia mudah tangkap, cepat belajar. anak-anak sekarang, kan.. dah pandai buang sampah dlm plastik sampah, dah pandai merajuk, dah pandai mengajuk bunyi kereta lumba (sambil duduk atas vacuum cleaner), dah pandai ambik hanger nak pukul kakak2 dan abang dia (bad influence..very bad!) dan dah pandai mengamuk-ngamuk gegar gril pintu bila papa nak pegi keje! nak ikut la tu. tapi kejap je. cuma jgn sampai dia menangis. sebab susah nak berhenti. sama macam kakak darling dia.

dia suka tengok pororo, special agent oso dan wordworld. sangat takut tengok cerita pocoyo! dia bleh kejung menangis meraung tp tak bergerak. takut sangat la tu, kan? sangat comel bila senyum. sangat geram bila mengada-ngada nak nenen. hahahahaha! pandai mintak pujuk. pandai bodek. pandai bergayut kat kaki papa, bila papa dah bersiap-siap. naik tangga? heh.. pantang lampu tangga terbukak. tak takut pun dia sorang2 kat atas tu. dengan syarat pintu bilik mesti tutup. kot tak, abih tah apa-apa dibongkarnya. pandai buat bunyi mercun 'pow!' bila dengar bunyi. bila naik kete, lalu kat line kuning (yg suh slow kan pemanduan tu) mesti dia buat bunyi 'aaaaa', just nak dengar gegar2 suara dia bila kereta gegar2 lalu kat laluan tu. bijak tak? dia baru setahun 4 bulan, tau!

dia pandai joget, ye. (err..semua baby pun pandai, kan?)
on cd KRU, dia joget otomatik. hahahahaha! mak dia racun anak suh minat KRU. kehkehkeh!

bercakap, belum lagi. setakat 'mama' 'papa' 'nak' 'nah' je. favourite word dia, 'dadi'. hahahaha.. dah pandai kiss, tp suka kiss mama je. pandai lambai tangan, pandai angkat tangan, pandai buat signal 'habis' dan pandai geleng kepala bila papa suh kiss! hahahahahaha! sangat sayang dengan dia.

bantaan lebih baik dari tambang!

uhhh?

apa yang aku merepek kali ini?

idea tercetus bilamana bersembang pagi dengan suami, tatkala beliau melangkah keluar mahu menghantar si anak ke sekolah.

apa maksud perkataan di tajuk entry di atas?

my mom-in-law is a sabahan, a cocos ethnics. (what is cocos? find it HERE. ) and those words are cocos' words.

bantaan means degil and tambang means nakal. (if any of cocos people read this, correct me if i'm wrong, ya..).

we were actually talking about my beautifully grown first daughter, Erza Dalia. when at some point, my husband ask me whether she's naughty or not on her daily activities at home and i answered 'she's not naughty, she's just stubborn.' and my husband said to me, 'uhhmmm.. just like her mama.' and that's when i replied, 'bantaan lebih baik dari tambang!' and my husband laugh as he went into the car. why did he laugh? only he knows. :)

keluarga adalah nyawaku...


betapa aku sangat menyayangi mereka ini.

betapa aku mencintai suamiku sepenuh hati.

betapa dalamnya kasih sayang dan ingatanku pada mak ayah dan adik-adik tersayang.

semoga mereka semua tahu, betapa merekalah jua nyawaku!

Tuesday, October 12, 2010

tragedi kemalangan ngeri di km224 kelmarin..

sebenarnya aku terlewat sehari mengetahui berita tersebut. kejadiannya 10-10-10, tapi aku tahu lewat petang 11-10-10.

aku tak tengok berita agaknya, la. paper pun tak baca. malam tadi baru berkesempatan tengok berita penuh. sayu tersayat hati aku menengok keadaannya. aku takde pulak terbaca, atau terdengar ada kanak-kanak yang terbunuh dalam tragedi tersebut. kalau ada, lagi lah luluh hati aku ni. menonton berita saja sudah cukup menggenangkan airmata. yang pertama terlintas di fikiran, pastinya 'andai aku di tempat mereka.. ' andai mereka yang aku sayangi dengan sepenuh jiwa ini pergi, hanya Allah saja yang tahu, betapa aku tak mampu menerimanya nanti. Ampunkan aku, ya Allah. lindungi mereka yang istimewa ini dari segala musibah dan malapetaka, ya Allah.

aku tak sanggup untuk melihat gambar-gambar ngeri kemalangan tersebut yang dipapar di mana-mana. malah di youtube juga ada yang memuatnaikkannya. di kongsi pula di laman facebook! sangat ngeri. tapi kalau ada yang teringin melihatnya, boleh lihat di SINI.

sebagai manusia biasa, perasaan takut pasti ada. cumanya, beringatlah. baca doa naik kenderaan, kalau mahu ke mana-mana. setidaknya, bacalah ayatul kursi. paling kurang, bacalah bismillahirrahmaanirrahim. semoga kita semua dalam lindunganNya, insya Allah.

Saturday, October 9, 2010

kebelakangan ini hati selalu panas..

mungkin sebab cuaca. (alasan jek nih..!)

lately sering marah-marah. sikit² tercuit, sekejap² terusik. hal kecik pun boleh jadi besar. aku malas nak fikir yg bukan². kalau aku tgh marah, jgn kacau. jgn bersuara. jgn cuba tenangkan. nanti aku bagai api yg disimbah dgn minyak tanah. lagi marak!

ahhh... jangan pula ada yang kata aku membawak budak lagi.. takdenye..

pagi ni, dan pagi² dan hari² semenjak dua menjak ini, aku marah dgn hubby. cepat betul marah dgn dia. semalam, aku ckp kat dia (waktu dia memilih baju kerja dia + beberapa baju aku yg nak dihantar ke dobi utk digosok, sambil mengeluh-ngeluh), 'kalaulah setiap kerja yang mama buat dalam rumah ni, mama mengeluh, boleh menanah telinga awak dengar, tau..' kasar ke bunyi nya? hmm.. kasar sebab aku, seorang isteri, ckp macam tu, dgn suami, kan? syurga kat tapak tangan suami, kan? (bukan tapak kaki suami ya.. tapak kaki utk ibu jek..)

aku cepat rimas. banyak benda dlm rumah ni yg perlu dibuat. tp, bila bangun pagi, kena siapkan anak, buat itu ini seorang diri, aku panas hati. dgn anak2 yg celik mata je dah banyak kerenah dan ada 'angin' sendiri, aku memang rimas. (dah lah si darling lately dah makin cengeng. sket² nangis, meleleh. geram betul!)

honestly, rimas dan lemas sebab aku kena deal sorang2. 4 anak, aku sorang yg ngadap! karang nak siapkan + hantar anak sekolah lah, buat sarapan lah, anak kecik nak menetek lah, yg no 3 nak susu lah, yg bapak nak makan lah, yg no 2 nak milo lah, macam2! memang, tugas seorng isteri/ ibu takkan habis. dan kalau nak pahala, jangan komplen. tapi hati aku ni makin hari makin bengkak, kepala aku makin hari makin sakit, tau. nanti kalau orang cakap, 'beranak je tau, jaga anak tak tau' marah pulak, kan? kalau ada yg berani cakap macam tu kat aku, cuba lah cakap depan². kot nak rasa penampar sulung dari aku laa...

bantu.. aku perlu dibantu..

Wednesday, October 6, 2010

dah sedia nak melangkah ke alam rumah tangga? jadi isteri, jadi suami, jadi ayah, jadi ibu?

depan rumah aku ada sorang surirumah. anak dia ada 4. yg sulung darjah 5, perempuan. yg lain2, lelaki. dia dulu kerja di kilang panasonic (kalau tak silap aku), husband dia kerja lagi. kat kilang juga, di Bkt Raja. memang pendapatan mereka di tahap sederhana. aku pun (laki aku). ehh...mcm mana aku tau pasal pendapatan dia? haaa.. aku tlg e-filing kan income tax diorang. jadi aku tau la, sbb kena tgk borang EA/EC. knp aku leh tlg e-filing LHDN? mak aku kan keje LHDN. org kat sini tau. jadi secara tak langsung aku jadi duta kecik LHDN. ok..faham dah? orait. back to subject.

akak tu, kini bergelar surirumah, sejak 4 thn lalu, hari2 akan membasuh at least 1 bakul besar pakaian. dia bgn pagi2, hantar anak dia dan anak2 org pg sekolah. karang pukul 7.30am, antar budak2 tadika plak. dah tu kul 11, pg ambik budak balik sekolah agama. 11.30 ambik budak tadika balik plak. kul 12.30 pg antar budak yg sekolah sesi petang. kul 4 ambik budak sek agama balik, kul 6.30 ambik lagi. oh man! itu la yg dia buat hari2. tp dia memang popular. mereka berdua suami isteri AJK rukun tetangga kejiranan aku ni. dan dia pandai masak! sedap sungguh masakan dia. tapi, anak2 dia semua kurus2 belaka. sama mcm dia, ibu mereka. cuma suami dia nampak berisi sket. dikhabarkan, suami dia tak boleh memandu sgt. tak boleh juga buat kerja terlalu berat. kakinya sakit. bekas eksiden dulu. kesian, kan? tp diorang sangat kuat semangat. aku kagum.

apa yang nak aku tekankan dgn cerita biasa keluarga akak itu? TANGGUNGJAWAB. KESABARAN. KECEKALAN & AMANAH.

now that i am married, with kids, all of the above chores (though i dont send and pickup other kids than mine) i do everyday. hard, indeed but its an obligation. a responsible needs to be carried out properly (at least trying to..!)

if you never cook, don't even know how to cook, please start learning now, IF you ever think of settling down; get married and have kids (growing up kids eat more than 4 times a day, you know!). at least the basic ones like:-

rice
eggs (varieties)
vegetables
chicken soup (the least)

don't be lazy no more! get up early. do your chores; washing dishes, do laundry etc. because once you got married, it will all piled up on your daily schedule, double volume! learn obeying orders and rules. because you will soon, receiving some from your husband, giving some to your wife and start making some for your family.

when making love, please, please and please ask yourself whether you are really ready to be parents. patience is a virtue. start 'absorbing' it. to raise a child, requires expenses. when you are ready, then just go for it!

giving birth; please choose Govt Hospital for they are cheaper. save for the future. you don't know what will become, to you, your spouse or your child. even if you make more than RM5k per month, both husband and wife, to waste it on hospital bill to give birth, is not worth it. C-Sect cost on Govt Hosp is approximately RM1k and normal birth is around RM300. Private, cost up to RM11k for c-sect (operation) and at least RM3k for normal delivery. please, please, please consider and re-consider. UNLESS there's a problem with the pregnancy that needs expertise hands or equipments from private hospitals. but FYI, Govt. Hospitals are far more equipped than the private's!

bukan susah nak jadi isteri, suami, ibu atau ayah. yang susah adalah menjalankan tanggungjawabnya. yang susah juga adalah menahan sabar akan pelbagai kerenah hidup di alam rumahtangganya. yang susah juga menghadapi masalah dalam setiap langkah berkeluarga dan bagaimana menyelesaikannya CARA BIJAK DAN BERHEMAH.

jika anda sudah bersedia, kerana mendirikan masjid itu juga satu ibadah, maka laksanakanlah ia!

selamat berkeluarga!

p/s: jgn lupa hantar kad jemputan ya.. ;)

Tuesday, October 5, 2010

sape nak keje? area sri kembangan..

4 Technician (electrical/ air-cond) & 4 General worker needed! Call Mr. Eriq at 019-2110106

kejenye ialah:-

pagi2, punch in kat opis di tmn equine, sri kembangan. pastuh, siap sedia pg service maintenance kat celcom tower. SELURUH SELANGOR.

kelayakan:-

Technician: sijil/ diploma berkaitan elektrikal.

General worker: Lulus SPM

ada transport sendiri. lelaki sahaja. sape cepat, dia dapat.

resume, hantar pada
efr_ent@yahoo.com

budak tadika pun ada exam, ekk?

Ujian Penilaian Kanak-kanak. Itu yang tertera dalam surat yang diberi oleh cikgu Dalia.

aih.. aku jadi gelabah sket. aku tau dalia pandai, tapi aku yang lebih2 risau. kadang2 bukan apa, takut dia sambil lewa, tersalah baca arahan soalan atau tak baca langsung. maklum, aku dulu cenggitu juga. hahahahaha!

tapi! seingat aku la, masa aku tadika dulu, takde exam, beb. err.. ntah la.. benda dah berlalu lebih 20 tahun lepas. mana nak ingat sgt, kan?

apa pun, as a mother, of course i would like to see her strive to success. walaupun dia baru 6 thn. pendedahan awal tu, bagus. nanti dia tahu, betapa dalam hidup ini, kalau nak berada di tempat yang selesa, kena ada ilmu yang baik. ilmu akademik yang bagus, ilmu ketatasusilaan yang cemerlang, ilmu akhirat yang gemilang, dan ilmu sopan santun, hormat menghormati yang molek. ye la.. dah jadi mak orang ni, takkan kita nak anak2 kita buat hal2 tak elok, kan? kalau kita dulu jahat, dan kita tak nak anak2 kita pun jahat, maka itu bermakna kita sudah di beri hidayah (walau sedikit, syukur!) oleh Allah untuk berubah dan mencuba yang terbaik dan paling molek untuk anak2 kita, kan?

orang selalu cakap, anak ni ibarat kain putih. kosong, bersih dan suci. kita sbg mak bapak yang mencorakkannya. betul. memang betul. tapi banyaknya orang kita, hanya tahu berkata-kata dan berkias sahaja. buatnya, idak juga. seumpama si ketam mengajar anaknya berjalan lurus. kot dah senget tu, senget lah juga, kan?

sesungguhnya menjaga anak bukanlah perkara yang senang dan mudah. banyak cabaran dan dugaannya. banyak kerenah yang perlu dilayan dan banyak hal yang perlu diambilkira. tak kira lah anak satu ke, anak lima, hatta anak 10 sekalipun, cabaran setiap satunya adalah sangat berbeza. aku 'salute' para ibu yang mempunyai tahap kesabaran maha tinggi. aku? punya decibel suara yang sangat tinggi; terutama bila marah!
tapi, aku sudah banyak berubah. kalau dulu, pantang dicabar, aku akan laju je nak bergaduh. ni, bila dah ada anak, aku cuba sedaya mungkin utk tidak 'bergaduh' dgn anak2 pulak. sebab tu suara aku lantang sampai ke hujung jalan, bila amarah aku sudah naik dengan tingkah anak2.
(nota: andai anda sedang marah anak2, sampai meruap-ruap dan berombak-ombak dada, bacalah a'uzubillaahiminasyaitonnirrajim. sesungguhnya marah itu adalah syaitan!)
kalau la diinterview anak2 aku ni, apa agaknya yang bakal diorang ckp tentang mak bapaknya ni, ye? aku takut nak dengar jawpan diorang, bila mana nanti akan ada jawapan 'mama & papa jahat, suka pukul2 kitorang'.

haishhhhh! mintak simpang!

so, mulai hari ni (ye la..tah2 esok lusa baru nak start!) aku dah mula ambik 'tindakan' meng 'grounded' kan dalia. no tv, no dvd, no online games. (err.. of course la ada jadual. tadika je plak. bukannya nak SPM.) segala macam buku kerja yang dah dibeli, aku suh dia buat. TAPI, check punya check, dlm jadual peksa ada ujian jawi, tp buku kerja jawi, tak ada!!!! iqra' jek dia ada. ahhhh...sudahhh!! terpaksa aku mengasah bakat mengajar jawi pulak. mim alif kaf nun, makan. alif ya mim, ayam. dah mcm citer pendekar bujang lapok plak rasanyaaaa!

nasib baik aku terer baca jawi! (sambil angkat2 kening penuh eksen..)

Sunday, October 3, 2010

Bila seseorang itu bergelar surirumah..

  • sila jangan pandang beliau sebelah mata.
  • sila hindarkan jauh2 pandangan sinis anda kepada beliau.
  • mohon selidik dahulu latar belakang beliau.
  • jangan suka-suka menghakimi tingkah laku beliau.
  • jangan juga fikir yang bukan-bukan tentang beliau.

jauhkan juga tuduhan sebegini, yang selalu mendakwa surirumah:-

  • tak sekolah
  • hanya goyang kaki di rumah
  • boleh tidur banyak
  • makan senang
  • banyak rehat
  • bodoh piang
  • tahu beranak saja
  • suka bergosip (ada juga, tp tak semua..)
  • gemar bersidai buang masa
  • tak pandai bersosial (salah besar!)
Ye, tak semua wanita yang bergelar surirumah itu suka buat benda2 mengarut seperti di atas. Tak semua juga yang tak bersekolah. Di kejiranan aku ni, ada surirumah yang memegang segulung ijazah, tahu!

Para suami, tolong hargai isteri anda yang berpenat lelah di rumah. Dengan segala urusan rumah dan anak2 yang perlu dilayan, dengan tuntutan suami yang perlu diurus, dengan segala macam tekanan jiwa dan perasaan yang perlu di hadapi, tugas kami sbg isteri, ibu dan surirumah, bukan mudah!

Tak hairan, ada yang bertindak lari dan bunuh diri.

Hanya kepada Tuhan, kami berserah. Aku percaya, kerana DIA dan anak2, jadi punca kekuatan dan kewarasan akal fikiran. Cuma, jangan terus-terusan membebani akal dan perasaan kami. Kami juga manusia biasa.

Adakala, kami tewas juga dengan bisikan durjana syaitonirrajim!

*kalau isteri anda yang bergelar surirumah marah2 di rumah, itu tandanya beliau sedang dlm perubahan hormon; mungkin mengandung, mungkin nak datang bulan, mungkin juga sebenarnya SEDANG marah dengan anda.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online