Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Wednesday, June 23, 2010

apabila para buah hati sekalian di landa demam.. dan seorang adik akan berlepas ke Jepun..

yerp.

anak-anak aku demam. semuanya! masuk hari ni dah 2 hari utk zahin (1 thn), 4 hari untuk dalia dan darling. ziyad mula lebih awal, genap seminggu sudah. tapi hari ni nampaknya dia dah mula kebah. cuma batuk dan selsema dia belum hilang.

kesian sangat, pada a-een. sedih tengok mata anak2 yang berat menahan panas badan mereka. saat aku menaip post ini, si ziyad sedang menyelongkar chest drawer simpanan pelbagai junk items aku (lilin bday, tumbler, beg cooling free gift dr cold storage etc) sambil menyanyi lagu 'selamat hari jadi' pelbagai versi dan bahasa. lantak dia! hujan sedang lebat di luar. mungkin sebab nyanyian ziyad.. ha ha ha.. darling sedang terlena sambil meniarap; dengan kertas terdampar dan pen masih di tangannya. dia punya merengek sedari bukak mata pagi tadi, buat aku sangat tensi lalu melayangkan sedas dua libasan hanger di kaki. aksi jeritan dan melawan kata dari dia, menghilangkan kesabaran aku yang di pupuk, dibaja dengan penuh tawadduk sejak seminggu lalu. ~sigh~

dalia sudah 2 hari tidak ke sekolah. isnin lepas, walau demam, dia tetap ke sekolah. namun bila suhunya makin meninggi, aku tegah. tak mahu apa2 terjadi di sekolah dan aku tak sempat sampai on time. mintak simpang! a-een, si kecil buah hati ni, apa lah yang dapat aku katakan. dia belum pandai mengadu. hanya menangis yang dia tahu. sedih.. sedih sangat, aku rasa.

-pause, darling tiba2 terjaga dan mengamuk-ngamuk.-

ok. sudah selesai. ziyad pun sudah lena. a-een pulak terjaga, dek amukan darling tadi. dan satu yang aku perasan, a-een kerap menyusu, time demam ni. dehydrated agaknya. pray for my strength, please. for sometimes i'm out of breath..and patience.

now...ayuh, kita ke jepun.

one of my blogger dearest, is leaving for japan.

for which, i envy the most. she's pretty, she's bright, she got all opportunity taken and handled right. go on dear soraya. fly away. somehow, somewhat, there's a slight mysterious miracle lingers in me, about you. i pray for your well being, and safety. be good, for i feel like you are a sister to me. come back with a wide smile of pride on your face. on your parents' face.

kiwotsukete & kouun, elsa soraya.

Tuesday, June 22, 2010

selamat hari bapa...

tanggal 20 jun, adalah hari di mana para bapa seluruh dunia diiktiraf pengorbanan dan kewujudan mereka.

panggillah ayah, daddy, papa, abah, baba, walid dan sebagainya, mereka semua memegang satu jawatan; BAPA.

semenjak aku dah cecah 30an ni, dan dah jadi ibu, aku baru terperasan sesuatu yang ada pada mereka yang bergelar bapa ni.

mungkin juga itu fitrah kaum Adam ni. mungkin juga boleh dikatakan 'keistimewaan' yang Allah kurniakan. mereka ini sebenarnya penyabar. erkkk???!!!! tak percaya? selalunya, kita akan nampak sifat lahiriah para lelaki ini, mereka suka marah2 dan cepat tinggi suara. kan? tapi, kalau kita perhatikan betul-betul, mereka ada sifat sabar yang tersembunyi. hidden treasure, i can say. seandainya anda seorang anak, mahupun seorang isteri, cuba beri perhatian khusus tentang kewangan keluarga, khasnya waktu tgh dan hujung bulan. tak ramai para pemegang title bapa ni, akan mengeluh dan bising, serta marah2 tak tentu bila ada anak2 atau isteri yang minta itu ini. yang tu nak beli, yang ni dah habis, yang sinun keperluan, yang sini pulak bil bulanan. pelik tak? takde lah kot.

ayah aku, seorang yang tegas, kelakar dan berpandangan jauh. kadang2 dia sangat garang. dulu laa, sekarang dah berumur, dia dah malas nak garang2. tapi, tak pernah sekali pun aku nampak dia marah2 dan bising2, pasal kewangan dengan anak-anak. abis2 pun, mak la akan cakap 'ayah tengah takde duit tu. nanti lah beli, bila ayah dah ada duit..' jadi, anak2 faham sendiri. ye.. aku penah mintak komputer, masa darjah 4. ayah belikan... masa aku 18 tahun. hahahaha.. dia tak pernah cakap kat aku yang dia takde duit nak belikan komputer. dia tak pernah marah aku bila aku menyaru. dia tak pernah pulak tengking2 aku bila aku mintak apa-apa pun. perubahan mimik muka, itu je yang aku nampak.

perubahan itu, aku faham bila aku dah berkeluarga.

suami aku, orangnya takde la garang mana, tapi tegas dalam hampir semua perkara. dia takde bising2 sangat bila macam2 nak kena provide untuk keluarga. bila macam2 kerenah kewangan, perlu diambilkira. dan dalam situasi ini, aku akan jadi sepertimana mak aku dulu; bgtau anak2, supaya sabar menunggu. dan bila dia dalam keadaan keletihan balik kerja, aku pandang dia dengan penuh perasaan sayu di dada. lebih2 lagi masa dia tidur. mungkin mak aku juga begitu agaknya.

perkara yang sama juga aku tengok pada adik aku (angah) dan bapa mertua aku (abah).

aku mungkin tidak melihat sepenuhnya perangai atau memahami keadaan kalian sebenarnya, tapi yang positif itulah memenuhi santapan minda. beruntunglah para anak dan para isteri dikurniakan bapa dan dijodohkan dengan suami yang sebegini.

ayah, terima kasih banyak2. selalunya peranan bapa ni tak terperasan sangat. sebab overshadowed dengan peranan ibu yang lebih besar. takpe ayah. anak2 ayah semuanya alhamdulillah.. pasti akan ingat ayah juga.

to my dear hubby, thanks for being such a good father. keep it that way. biarlah orang nak kata apa, biarlah tak ada siapa yang nak membantu kita, insya Allah ma akan sentiasa di sisi papa. sama-sama kita memperelok antara satu sama lain. janji, kita akan bertemu di syurga. insya Allah.

Happy father's day, ayah..
Happy father's day, abah..
Happy father's day, papa..
Happy father's day, angah..

kalian yang terbaik kurniaan Allah!

p/s: harus diingat, pengiktirafan ini hanya untuk para bapa yang waras dan berperikemanusiaan sahaja. serius. yang suka dera anak, dera isteri, jenis haruan makan anak dan yg sewaktu dengan perangai lebih hina dari binatang, adalah tidak layak sama sekali untuk diiktiraf sebegini tinggi.

Sunday, June 13, 2010

dalam banyak2 post aku kat blog ni, aku paling suka yang ini...

ntah kenapa. mungkin terasa aku dpt buat satu perkara baik kot. aku pun tak sangka sebenarnya. tapi mungkin Tuhan mau tunjuk sesuatu.

this was the story! (klik laa...)

Zahin Erza b. Zairi is 1 year old....


he's adorable. he's bright. he's handsome. and i love him so much.

he was a miracle to me. think i've said this over and over again; everytime i write about him. indeed he is.

he turned 1, last June 11th. we waited actually, till the clock striked 00:00am (he seemed to understand or at least felt something special, for he stayed up too, cheerfully!) and all of us (yes, all 6 of us!) sang him a birthday song. he was very happy. i had tears in my eyes. there were mixed of feelings, i suppose, hitting me that night.

he's walking now. laju! hahahaha. paced up quickly. quickest of them all, i reckon. got 1st tooth at 6months old, and started walking at 10 months. but he's still nursed. :)

he, being the last of four, learned fast. he has learned to quarrel, you know. especially with his 2nd sister (my 3rd angel), darling. he loves being on that toy car that we usually see at the shopping mall. at first i thought he'd be afraid, for when coins inserted, it wobbles. but no wayyyyy! he loved it! isn't he one bright kid? ;)


happy birthday my dear A-een. mama loves you very much. be wise, be bright, grow smart and healthy. be reasonable, adorable, admirable, respectable. i pray for all good things, for you and for all my beautiful children. insya allah.

Saturday, June 12, 2010

aku bukanlah seorang yang dalam ilmu agama..

aku mengaku.

sangat mengaku.

tapi andainya ada yang baru setahun jagung menghirup udara yang dipinjamkanNya, malah baru sahaja berakal dalam berkata-kata. namun dengan angkuh dan tanpa rasa hormatnya meningkah dan membidas pengetahuan agamaku tanpa ada tersisip fakta dan bukti yang soheh, maka sesungguhnya, pasti aku marah. namun amarah aku hanya dalam hati. kerana aku mengetahui, Dia sebenarnya menguji, sejauh mana mampu aku bersabar dan bertahan dengan kerenah sepicing sindir dari si budak kecil!

untuk mengherdik kembali, dengan mengatakan yang ilmuku lebih sedikit dari si kecil itu, adalah sesuatu yg tidak matang dan tidak bertepatan sama sekali. kerana tindakan itu pasti akan mengundang tepukan gembira, si durjana yang direjam!

Allah SWT berfirman dalam hadits Qudsi,

إِذَا تَقَرَّبَ الْعَبْدُ إِلَيَّ شِبْرًا تَقَرَّبْتُ إِلَيْهِ ذِرَاعًا وَإِذَا تَقَرَّبَ مِنِّي ذِرَاعًا تَقَرَّبْتُ مِنْهُ بَاعًا وَإِذَا أَتَانِي مَشْيًا أَتَيْتُهُ هَرْوَلَةً
"Jika seorang hamba mendekatkan diri kepada-Ku sejengkal, maka Aku akan mendekat kepadanya sehasta, jika ia mendekatkan diri kepada-Ku sehasta maka Aku mendekat kepadanya sedepa, dan jika ia mendekatkan diri kepada-Ku dengan berjalan maka Aku akan mendatanginya dengan berlari." (HR. Bukhari dan Muslim)

p/s: aku berusaha. hari demi hari, Ya Allah. untuk sebolehnya berlari mendekatimu. namun langkah ku selalu tersadung hanya dengan bisikan halus si durjana. kuatkan hatiku Ya Rabbi!! dekatilah aku Ya Allah, walau aku hanya mampu melirik kepadaMu!

Wednesday, June 9, 2010

World Cup 2010 Jerseys - for sale





material quality: AAA
Size available: M & XL
interested? leave your email address in the comment box. i'll send you the catalogue.
more teams jersey up for grab i.e Spain, Brazil, Argentina, Cameroon etc.
EPL and UEFA teams jersey also available.

Selamat Hari Lahir ke 58, Ayah!




suasana, walau tidak semeriah mana, tapi tetap best!

jarang2 sebenarnya, celebrate bday ayah. tak perasan pulak kenapa. but yesterday, we celebrated not only dad's but also angah's, edry's and my little angel, A-een!

been at mom's as early as noon. sebab hubby agak busy for the day; dgn kete juara dia tersadai, site visit etc. at 5pm, start masak buttered rice. takde teringat plak nak tanya adik2 semua, sedap ke tak. mak balik keje awal semalam. tp ayah ttp ambik mcm biasa. so takde beza. hahahaha.. mak sempat ajak ayah gi ayamas, beli ayam percik. buat lauk utk gandingkan dgn buttered rice aku. since adik2 aku takde (angah keje, nina keje, erin ada xm, edry takleh drive), makanya, aku la pg beli kek. since erin tak bawak wahid sbb ayeep ambik dia, aku pun konon2 nak test driving skill, dgn setting dlm kepala yang wahid adalah makhluk manual. sekali masuk, laaaa...auto upernyer... tp sungguh aku terasa kerdil. maklum, dah lama tak bawak kancil. sek 9, mmg packed. dah la wahid tu degil ala-ala anak aku si darling tu. punya la lama nak tunggu dia menyetartkan diri. nasib baik aku hebat. hahahhahaha... cari parking kat area depan baker's cottage mmg payah. 4, 5 kali pusing, siap marah honda city kaler gold, sebab bodo2 parking kat laluan utama (blkg kete org yg elok di parkir), dan akhirnya dpt juga park bontot dulu betul2 depan baker's cottage. ngam2 parking, adik aku call.. 'kak, a-een dah bangun, cemana ni?' ah sudahhhh! aku suh dia main2 dgn a-een kejap. buat la apa yg patut. sib baik dia ok (both a-een & edry). edry terpaksa la berusaha, sbb dia kirim mcm2 plak kat baker's cottage tuh.. bila aku balik, budak2 semua ok. yeay! edry hebat. hehehehehe...

konon nak start majlis kul 6.30pm. tp gedebuk gedebak, kul 7++ juga mulanya. tunggu angah + family dan nina yg br abih meeting (dr putrajaya, pon missed the main event; nyanyi2 & tiup lilin).

overall, saya suka!!!!

happy birthday ayah.
happy birthday angah.
happy birthday adik.
happy birthday a-een.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online