Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Wednesday, December 31, 2008

New Year, New Beginning?

Selamat tahun baru, beb!!

bila tiba tahun baru, soalan lazim yang pasti ditanya, pastinya tentang azam baru, kan? macam dah takde soalan lain. semua orang pun, aku rasa memang nak berubah from bad to good. cumanya, bila dah selalu sangat azam tu tak menjadi, masing2 dah malas dah nak penat2 pecah kepala mereka azam tiap kali masuk tahun baru.

aku pun sama. tergolong juga dalam kelompok itu. cuma, sekarang dah berkeluarga, dan anak2 makin membesar dan bertambah, aku hanya fikirkan kebajikan mereka. tiap tahun juga begitu.

tapi 2009 ini permulaan cabaran baru. Dalia akan bersekolah! walaupun dia baru nak masuk 5 tahun, rasa berdebar-debar plak. cukup berdebar. Dalia relax je. penuh dengan keceriaan. cemana nanti dia sekolah ekk..? makan, minum. nak kencing, nak ok-okk. bleh ke dia survive nanti. cemana nak tinggalkan dia kat sekolah nanti? ok ke dia? tu yang buat aku berdebar tu.

aku call mak, tanya pasal kasut sekolah. mak cakap, apsal la nak berbagai-bagai (sambil ketawa). Dalia kan kecik lagi. baru 5 tahun, tadika je. pakai kasut raya pun boleh. haa..kan.. aku dah cakap juga dgn zairi, tak yah la pening kepala cari kasut sekolah. dia nak jugak. maklum, excited. takpe lah..anak pertama kan. mak pun ceria je bila dengar aku cerita macam mana excited nya kitorang gi beli barang2 sekolah Dalia. macam mana excited nya Dalia bila dapat semua peralatan sekolah dia. macam mana reaksi dan kerenah Dalia menggayakan semua barang2 sekolah dia bila kitorang dah sampai rumah.

sepanjang 6 minit setengah sembang dgn mak, kami ketawa je. aku cakap dgn mak, agaknya dulu pun mak mcm ni jugak, excited nak beli macam2 kelengkapan anak (aku la tu). mak ketawa. mak kata, rakam la dgn video cam. nanti ada juga benda nak di tengok, takde la rakam dalam ingatan je. masa ni aku ada sedikit sebak dan mata mula bergenang. nasib baik dalam fon, maka mak tak boleh nampak. aku macam terasa-rasa keexcitedan waktu itu. mungkin mak pun bergenang mata kot, dok mengenang kembali. yang nyata, aku seronok. aku excited.

dan sepanjang hari semalam, aku banyak perhati Dalia. 'anak dah besar. makin bijak, makin cantik, makin bertanggungjawab', getus hati aku. dan sepanjang malam tadi, aku tak lekang dari tersenyum dengan kerenah Dalia. bila dia lena, aku rasa macam tak puas nak kucup dia, nak peluk dia. agaknya, macam ni ke yang mak aku rasa dulu?


Tuesday, December 30, 2008

I've been sick!

Jumaat lepas, masa tengah sibuk menguruskan anak2, tetiba muncul rasa sakit yang selalu aku elak-elakkan. uhh..tulang belakang aku buat hal lagi. aku hampir2 tidak dapat bergerak. sakitnya, tuhan saja yang tahu. setiap langkah rasa macam terseksa. solat? subhanallah..walau dengan cara duduk, peritnya tak tergambar dek kata-kata. tetiba aku teringat hadis Qudsi;

penyakit itu adalah penghapus dosa
walau pada awalnya aku mengeluh, kemudian aku macam tersedar. tu yang gi solat ikut time tu. since aku pregnant, aku takleh makan sebarangan pain killer. hanya panadol. sampai hari ni, dah nak masuk brp biji panadol, aku pun tak tau. mujur laki aku ada healing hands. his hands are magic. tak payah urut beriya-iya, hanya dengan gosok2 je kat tempat sakit, insya Allah lega. but of course, it will only work with his muhrims. org lain tak lut! keh keh keh. this reminds me of my dad. he has healing hands too. no wonder my hubby is my fate.

sepanjang tempoh kritikal tu (Jumaat dan Sabtu) aku sangat bangga dengan anak2 aku. especially si kakak, Dalia. menitis airmata aku tiap kali tengok dia penuh rasa sayang dan tanggungjawab membantu aku. bantu bagaimana? tiap kali aku mandi, dia akan tengok2 adik2 dia. bila aku dah siap mandi, dia tolong aku pakai seluar. hatta seluar dalam pun dia yang pakaikan. tersentuh tak hati? anak sekecil itu, yang baru 4 tahun, sudah sebegitu bijak dan prihatin? dia tolong kemaskan rumah (sambil mulut bising membebel marahkan adik2 yang buat sepah), kemas meja makan; kutip cawan2, letak kat sink, baringkan adik nak minum susu dan banyak lagi. sebak hati aku tengok. cukup tersentuh. cukup bersyukur!

mama sayang Dalia!!! sayang sangat2. mama mungkin kurang peluk Dalia, cium Dalia, but Dalia tetap mama sayang. buah hati mama yang pertama! jangan lupa, tau..


but of course, neither my family nor my in laws knew about my situation. Saturday, was my father-in-law's birthday. I told my hubby if i still can't move, he has to go along with the kids, without me. but the look on his face, unaccepting.

i know. it will be impolite. it will look impolite. when i was laying down on my bed, thinking and praying that i'll be okay by night fall, he came in. with a massage cream on his hand. he massaged me, cordially. Alhamdulillah, as i said, he has healing hands and i was quite ok that night. managed to be on my in laws house to recite doa and celebrate abah's birthday, though almost all the time i was in pain.

till today, saki baki sakit tu masih ada lagi. demi anak2, aku kena kuat. banyak nak kena buat. kerja rumah, anak nak makan, nak beli peralatan sekolah Dalia, nak kena gi ambik gambar passport dia, beli baju sekolah. uhh...berat kan jadi parents? but aku seronok. sebab anak2 yang buat aku penat dan kadang2 sakit, tapi diorang jugaklah yang buat aku bersemangat nak terus kuat dan hidup. moga aku terus kuat.

Insya Allah.

Wednesday, December 17, 2008

bukan cara terbaik

aku ingat dgn berblogging aku leh lepas segala macam masalah atau mungkin segala macam perasaan tanpa sempadan.

nampaknya aku salah..dan aku telah ditegur.

blogging bukan lagi satu cara untuk melepaskan tension yang terbuku dalam kepala.

blogging pun kena hipokrit. hanya perlu yang baik2 ttg org lain di sekeliling kita dan yang buruk2 ttg kita ditulis. walaupun kadang2 kita yang baik, org yang buruk!

mungkin aku kena pakai bahasa rahsia. yang aku je leh paham. atau mungkin aku taip dlm fonts wingdings.

salah ke aku meluah rasa?? aku sebut nama sebab aku berterus terang. salah ke berterus terang? aku mungkin cuma lepas dalam blog. orang mengata aku sesama kelompok mereka, tanpa aku turut serta..apa pulak tu ek?

well..takpe. aku buruk di mata mereka. aku mungkin terlalu menjengkelkan pada mereka. walaupun mereka hanya kadangkala menjengkelkan aku, dan cuma occasionally aku geram dgn mereka, aku telah ditegur. dan teguran itu pada aku cukup mengguris hati.

so..mungkin lepas ni aku akan jadi lebih diam kot. maklum, segala macam rasa perlu dipendam dalam hati. atau mungkin aku akan lebih hipokrit. atau mungkin tak berbicara langsung. hanya bila perlu.

note: tak semua tentang adik beradik aku tu baik belaka. dan aku tak kata mereka tu angel. cuma mereka lebih baik dari aku, yang sebenarnya pernah menjadi kebencian ibu bapa! dan aku tak kata yang buruk2 tentang orang lain, melainkan dengan bahasa yang berlapik dan atas sebab mereka tiada hormat pada aku, dan lebih2 lagi, pada SUAMI aku...

Tuesday, December 16, 2008

agak-agak laa

anak aku no 3, Erza Dalili





hehe..dah makin bijak. makin hari makin banyak kerenah. dah becok cakap jerman dan cakap korea. sepatah pun aku tak paham. tapi sebagai ibu mithali, aku perlu dan penting bagi aku untuk buat2 paham. baru setahun 3 bulan, budak ni bukan main lasak! dah berapa kali tergolek, pecah bibir, terantuk kepala, berdarah gusi dan macam2 lagi. hubungan dengan abang dan kakak? err..dgn kakak ok, ngam je. suka la sangat berlarian, kejar2 sampai tergolek tersungkur. macam la pandai sangat. jalan pun masih macam pingu. hehehehe..dgn abang yad? adoii...gaduh jek. ade je yang tak kena. tapi sayang abang dia. abang dia pun sayang dgn dia. sebelum tido, yad kiss adik dloo. macam2 hal.

tu baru 3. kot dah 4 sok, cemana? tambah haru la umah aku nih...hihihhi..

p/s: doa2kan kami murah rezeki ekk..teringin juga nak buat open house raya depan. leh jugak jumpa kenkawan blogger ke, facebook ke..hihihi...

byk nyer nak citer..




kat mana tuh ekk? mesti la kat menara condong pisa..eh..poyo..kat Teluk Intan la beb..we went there last sunday..gamble jek, balik hari..klaka, kan? itu lah my hubby..kot dia kata, 'jom..' jom laa..






ni plak? kat kuala selangor la..aku dari ngandung anak sulung, sampai la ngandung skaang ni, suka benor nengok monkey...keh keh keh..apa ke jadahnya ntah..aku pun tak paham..mungkin sebab kat shah alam tak jumpa monkey2 nih..tu bila laki aku first bawak ke sini, aku terus jatuh hati..kat tempat ni ekk..bukan kat monkey2 tuh..mereka cuma penglipur lara sahaja. kihkihkih..

dah...nanti aku update lagi..anak jantan aku kecederaan. mlm tadi papa bwk balik speaker altec lansing, pasang kat tv, anak2 keseronokan. dok joget2 dah kul 11.30pm tetiba si jantan tersungkur..aku ingat biasa2 jek sebab dia mmg clumsy, tetiba dia meraung. tangan takleh gerak..uhhh..dekat sejam jugak la nak bagi dia berenti nangis, nak suh tido..





kul 3.30am pagi tadi pun dia bangun, merengek, sakit tangannya. tapi takde plak bengkak. papa dia kata dia nak manja2 dgn mama je. ye la kot. aku perati je masa dia tido. kesian beb..tak bergerak. bangun pagi tadi pun nangis..tak leh nak turun katil sendiri. panggil papa dukung. pegi makan pun dukung. pegi berak pun dukung. sudahnya, aku pakaikan anduh. tu dok terlepek je kat kerusi..semua pun main order jek. anak..anak..


Friday, December 12, 2008

begedil dan kapal terbang

aku dah lama teringin nak makan begedil. apa kaitan antara dua subjek dalam tajuk di atas? baca, dan fahami sendiri..

bismillah...

aku surf net aritu, tah cemana tersangkut kat satu blogspot nih. dia jual begedil weih..online. tapi kena self pickup la..punya la aku seronok. lalu, dgn penuh semangat berkobar-kobar, aku pun set la order dgn timing lebih kurang nak collect. disebabkan aku mention ngan dia aku pegnent..dia jadi concern sangat. ye la, dia pun seorang ibu. then, Sabtu 6/12/08 lepas, kami pun try la set 'date'. since dia tak arif jalan kat kapar ni, and dia nak ke bukit tinggi, klang and lcct, KLIA afterwards, aku mintak dia jumpa kat area shah alam, senang sket. laki aku dah setuju nak gi around tgh hari gitu. TAPI, kul 12 tgh hari masih ada kat umah. aku malas nak cakap apa2, kang dia angin kang langsung tak dapat pulak. sudahnya, sampai ke petang takde la kami berjumpa. takde la dapat aku rasa begedil tuh. dalam kul 5ptg kitorang head to klia u know..aku saje tgk reaksi laki aku, sebab aku da bgtau dia, akak begedil tu ada kat lcct till 6pm. dia macam takde apa2 jek. sudahnya aku berbunyi juga.."nak ambik begedil tak?" "Tak payah la..tak sempat nih.." jadinya? aku dgn muka kelat, lantakkan je lah. malas nak bertekak. nasib baik arituh banyak aeroplane landing..hilang juga la geram hati aku nih.


video

jadi, kesimpulannya aku tak dapat la merasa begedil tersebut yang sekian lama ku liurkan. hari ini...! disebabkan rasa teringin tu dah tak tertahan, dan aku rasa bahan2 yang diperlukan agak2 cukup, maka aku pun cuba buat sendiri. hasilnya? heh..tengok tangan la bebbbbb!! laki aku try test dulu, dan dia cakap, "ma, sedap ma..." ngeh ngeh ngehhhhhh...
dengan bangganya aku nak bgtau, aku dah pandai buat begedil. sok lusa, laki aku suh buat begedil sadin lak. tadi aku buat begedil daging. esok, aku masak lagi!! sedap siot...



panggilan Illahi

lebih kurang pukul 3 pagi tadi, Zul (kawan aku masa sekolah dulu) bagi sms.

bunyi lebih kurang begini:-

dukacita dimaklumkan bahawa ibu saya telah meninggal dunia di Mekah jam 7.08pm, Al-Fatihah...
aku terkejut jap. ye lah, arwahnya aku tak kenal sangat. sebab dia mmg cenggitu. masa sekolah dulu, aku dgn zul kira rapat jugak la. selalu jugak la calling2 tanya keje sekolah la, aktiviti koku la mcm2 je lagi lah. ada sekali tu aku call, arwahnya ni angkat. intro lebih kurang, aku cakap nak cakap dgn zul, mak dia replied:

"kenapa nak cakap dgn zul?"
"aaa? saya kawan sekolah dia, ada hal nak bincang."
"kawan sekolah? perempuan?"

aku dah sedikit hangin.

"ye la makcik. zul ada ke?"
"awak ni tak malu ke nak bercakap dengan budak lelaki?"

aik? aku dah macam nak marah...tapi tahan, sebab dia org tua.

"makcik, saya nak bincang hal sekolah je dgn zul. dia ada tak?"
"tak payah. tak malu budak perempuan nak berkawan-kawan dengan budak lelaki?"
"la, mak cik..kalau tak nak bagi zul berkawan dgn budak perempuan, jgn la hantar dia ke sekolah campur. masukkan sekolah budak lelaki je la, kan senang!" aku dah start nak ngamuk.
"eh..kurang ajar betul la budak ni!"
"aih..suka2 je cakap orang kurang ajar. dah lah!"

aku terus letak. bengang gila. pastuh, mampus aku malas nak call zul lagi. dia nak apa2, dia call aku.

zul pun paham mak dia cenggitu. takde la dia suh aku call lagi.

agak2, mak dia ingat ke insiden tu? dah bebesor nih, rasa bersalah plak tinggi suara dgn org tua cenggitu. tapi, masa raya dulu (ada la sekali aku pg umah zul, sebab dia buat openhouse) aku dah mintak mahap dah. mak dia tak kenal aku pun. err..bunyi cam nak sedapkan ati sendiri je, kan? hopefully mak dia takde simpan dendam la. aku pun tak tergerak nak tanya zul, mak dia ingat ke insiden tu..?

apapun, takziah untuk zul sekeluarga. he can be considered as one of my good friend. he married one of my good friend also (satu kelas beb). bila aku call zila (wife zul, classmate kami gak) tadi, dia masih lagi dalam sedu tangis. ye la..mak mertua beb. aku pun tak dapat nak tahan tangis. sebak juga. tapi aku comfortkan zila. aku bgtau dia, meninggal di sana satu kebahagiaan untuk si mati. lagipun, zila cakap, mmg mak zul tu dah wish nak hembuskan nafas di sana. Alhamdulillah la..permintaan arwah dikabulkan. yang pergi, tetap pergi. doakan sahaja. untuk zul dan zila, be strong. sekali lagi, Al-Fatihah........semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya..Amin.




**************************************************************************

Thursday, December 4, 2008

salah rupanya...

tadi aku gi klinik, buat 2nd check up for baby, buat blood test dan sebagainya. papa cuti hari ni, so ambik kesempatan la. last week aku bgtau, aku pregnant 3 minggu kan? tadi doktor bgtau, aku sebenarnya dah pegnant 3 bulan. aaa?? 3 bulan? ye betul...dan aku dijangka due 8-6-2009. eh..tarikh tu macam familiar laaa. heh, itu tarikh lahir bapak aku...kalau boy, mungkin la diorang geng kot...hehehe..aku try call bapak aku tadi, nak bgtau berita ni, tak angkat. aku call kak chik, pun tak angkat. call edry pun tak angkat..hmm..call mak? sib baik angkat. aku pun gtau la mak...mak kata, 'ek ennneeennnnnn..'
keh keh keh..ntah, rasa cam seronok sangat plak. masa doktor buat scan, kitorang terkujat jap..coz my baby bergerak-gerak..3 bulan, sudah begitu aktif? hmmm...sok dah kuar cemana lak?

lepas dari lawatan ke klinik, papa menuju ke arah damansara. err..mutiara damansara. cineleisure to be exact. tapi tak bgtau budak2 apa2. sampai je kitorang gi makan jap, pastuh gi cinema, pa beli tiket madagascar2. hhehehehe..dalia dah melompat-lompat. seronok aa tuh nak gi tgk wayang. yad? adoyaiii...memula sonok aaa...dah dalam tu, 'ma, yad tak nak tgk wayang..bising la..' 'ma, yad nak kuar. jom ma..' pastuh tak reti dok diam. tak dan separuh jalan cerita yad dah berlayar...membuta. dah la cinapek satu family blkg kitorang tuh pun mcm cacing, goyang2 kerusi, kulu kilir (anak dia) siap terlanggar-langgar kepala aku. aku nak je bangun, maki. geram betul. dalia memang takde hal..walau mata dah berat dan lebam sebab ngantuk..tetap layan sampai habis. lili? sama mcm yad jugak..memula siap dancing2 lagi..pastuh dah merengek...sebab susu botol dia dah bantai masa on the way ke cineleisure, makanya aku bagi susu 'ori'. tak dan 5 minit, lena beradu.

malam ni pa kena gi studio. nasyeed.com nak sewa dua jam, buat latihan. so malam ni kitorang makan kfc, nek wan dan tok ki bebudak ni banjer, mak cu akan belikan. papa? mungkin makan lewat la...

Wednesday, December 3, 2008

respon pada "dalam keadaan marah yang agak terkawal"

adik aku respon, kenmain panjangnya. aku pun dah respon balik kat dia. luah perasaan lagi. bila adik aku respon secara detail cenggitu, aku rasa terharu. aku tak marah pun, terasa pun tidak. sebab apa? sebab apa yang dia bgtau tu betul belaka. cemana aku nak buat ekk? bab anak2 aku bising2, laki aku dok ting-tong piano dah tgh2 malam, anak jantan aku yang paling sibuk, asyik nak makan dan suka buat hal? mungkin satu je caranya..aku datang umah mak dgn budak2 sekejap je. one hour je kot, sekadar melawat. takpe..aku korbankan rasa boring aku dok terperap kat umah ni. rela, aku rela. daripada buat mak ayah aku gila babi tak selesa. secara tak langsung, aku juga tak membebankan laki aku nanti, nak ngantor, ngambik kitorang. kalau dia ada recording, aku dok umah je lah dgn budak2. kot ada jamming pun, aku rela dok umah jugak. aku akan cuba! takpe, biar aku makan hati..aku kan kuat..esok aku minum milo banyak2. biar senang nak berak!

pernah tgk rancangan 'surviving motherhood'? kat astro discovery home and health? memula aku tgk sebab nak ambik teladan, pastuh sumpah aku tak nak tgk lagi. diorang (western laa..) komplen susah jadi mak, jadi surirumah. kepala bapak dia susah. bleh kuar2, lepak2 dgn kawan2 minum kopi sambil bawak anak2 jenjalan, camtu tak leh survive? laki belikan keta sebijik, lengkap dgn car seat untuk anak yang canggih. umah selesa, ada bilik khas untuk laundry, bilik khas untuk baby (standard la, mat salleh). cenggitu pun diorang leh komplen lagi? sangat tidak bersyukur, kan? aku benci. siap nangis2 la, ngadu ketidakselesaan. meh sini datang umah aku, layan anak2 aku dgn umah aku yang tak berapa nak besor dan lengkap ni. tgk leh tahan tak sehari? kot sejam je dah nak lari? benci betul aku laaaa...

berbalik pada respon posting aku semalam...

adik aku tu ada jugak bgtau good things to be known by me. aku replied 'no comment' sebab aku dah terlalu syahdu. mmg airmata aku mengalir deras. aku rindu saat2 itu. saat2 di mana artikel aku kuar paper, ayah bgtau 'td ayah ada terbaca dlm paper la kak, mcm kakak punya artikel la..' 'ha? ye ke? dah kuar? ayah beli tak paper nya?' 'takde pulak ayah beli, ayah baca masa makan kat kedai tadi..' chehhh..walau begitu, aku seronok. ayah tau apa kelebihan aku dan dia sentiasa sokong aku. dulu la. tak tau la pulak cemana perasaan dia bila lepaskan aku kawen dulu, kan?
ayah, kalau la kakak dapat tau apa sebenarnya dlm hati ayah, ttg kakak..

mak? dia selalu cakap direct je dgn aku. walau muka aku akan berubah, aku tetap terima. dulu pun aku bukan banyak sangat luang masa sembang dgn mak. banyak masa aku habiskan dengan berkerja. lepas itm dulu, aku keje cybercafe, 10pg 10mlm, pastuh ada era shoppe plak kat alam sentral, pun sampai 10mlm. dah tuh, aku ikut ayah kulu kilir jd kontraktor plak. takde la jadi real kontraktor but rasa juga la turn naik tangga parking lot klia tuh, time ayah buat kontrak landscape kat sana. rasa juga turun naik uitm, pejabat pendidikan negeri, beli dan hantar tender. aku jugak rajin beb, berniaga. aku mmg otak bisnes. mungkin ayah setuju kot dgn aku bab ni. aku very enthusiastic bila berniaga. aku pernah berniaga kat sabak bernam, kuala selangor, jual mutiara sabah. pastuh dah habis semua stok mutiara dijual aku nganggur. then ada kekosongan kat jabatan pertanian, aku gi interview. lama gak aku tunggu, tak dapat2 jawapan. aku apply ambank jugak, memandangkan dah banyak duit dan beras mak bapak aku habiskan kat umah. tu belum kira duit minyak kete lagi..uhhh...ampunilah anak mu ini mak ayah..dua minggu lepas tu aku apply ambank, aku diterima. dua hari lepas tu plak, dpt surat jabatan pertanian, pun diterima. tapi jabatan pertanian, gaji kerani starting 600, ambank 950, baik aku ambik ambank. sudahnya, ambank la tpt aku. mak ayah tak tau pun kot aku diterima kat jabatan pertanian tu. jauh siot, kalau aku accept tah cemana nak support duit minyak ulang alik kl-shah alam dgn gaji 600 tu? kena plak kang aku nyewa area situ. malas!! aku tak suka dok nyewa2 nih..tak selesa.

respon laki aku? dia baca semalam, sebab mmg dr semalam aku mandom. bila dia balik, aku dah siap posting dan dia ternampak tab blogger nih kat pc. mungkin dia dah saspek aku tulis blog. dia tak banyak sangat cakap dgn aku la..sebab aku malas nak cakap kot. semalam dia balik, peluk aku, cakap lebih kurang aku gi dapur. dia online (bc blog aku la tu) pastuh dia off pc. masuk bilik, tido kejap. katanya kul nam karang nak pg pasar, beli lauk. aku diam je, tak cakap apa2. kul nam aku mandikan budak2, sesambil masak nasik. si kecik plak, tak dan bukak baju, dah menonong masuk bilik air. hangin betul aku! bila aku bising2, membebel, laki aku bangun. time tu dah kul 6.30ptg. siap anak2 aku mandi, siap aku maghrib tp lom mandi lagi, laki aku balik. bawak ayam, ikan tongkol, ikan kembung dan sebagainya. aku tidokan si kecik, sambil layan detective conan, sementara laki aku cuci ayam, ikan semua. kecik dah tido, aku punya turn plak masak. laki aku gi mandi, solat maghrib dekat kul 8. mlm tadi aku yang memang terer masak ni, masak nasi kuning (resipi mak mertua) dgn sambal ikan tongkol dan ayam goreng. laki aku kata..'ma, sedap.' aku angguk je.

pagi ni, aku tgh sibuk basuh pinggan, laki aku peluk aku lagi. dia kata, 'semalam ma marah betul dgn papa, dalam blog..' aku jawab, 'takde lah marah, geram je'. tapi semua takat tu je. kalau dulu, dia akan cuba buat mcm2, nak tenangkan aku. sekarang dah takde dah. asal dia tgk aku dah reda, dia pun buat mcm biasa. aku? malas nak cakap dah..emosi sorang2 lah..

hari ni, aku malas nak masak, mood illek.

laki aku sms kata nak makan pizza. ok lah, walaupun aku dah jemu dgn pizza.
tgk la nanti, kot ada selera aku, makanlah. takde, aku makan roti je lah.


*************************************************************************

Tuesday, December 2, 2008

sedutan dari email...

Bengkoknya Wanita


"Leceh betullah orang perempuan ni. Tegur sikit dah merajuk. Kena pujuk, nasihat lembut-lembut, cakap baik-baik... hai leceh betul. Tetapi kalau dibiarkan menjadi-jadi pulak! Kita punya kerja pun dia nak langgar. Buat kerja ikut semangat, tak pandang kiri kanan lagi."


"Eh, apa yang kau ngomelkan ni Fuad? Siapa yang buat hal kali ni?"


"Staff aku si Lina tu lah. Baru tegur sikit, dah monyok. Hari ni dah tak datang kerja. Susahlah macam ni. Kerja pejabat akan terganggu."


"Entah-entah dia ada hal lain. Engkau belum siasat dah jump to conclusion."


"Alaah... orang perempuan memang macam tu. Kan Nabi pun kata yang orang perempuan tu ibarat tulang rusuk yang bengkok*? Sebab dia bengkoklah orang perempuan suka buat perangai. Kita nak luruskan nanti patah pulak. Kalau dibiarkan terus, makin bengkoklah. Hai susah, susah."


"Jangan cakap macam tu, Fuad. Maksud Hadis tu bukan begitu."


"Eh, kan Hadis itu sudah lumrah diperkatakan? Apa yang tak kena pulak, Naim?"


"Maksud aku begini. Menafsirkan Hadis itu seolah-olah orang perempuan tu memang Allah ciptakan sebagai satu golongan yang "disadvantaged" atau terkurang seperti yang engkau cakapkan seolah-olah mengatakan yang Allah itu berat sebelah. Walhal Allah itu Maha Adil dan Dia ciptakan lelaki dan perempuan itu sama sahaja dari segi kemampuan mereka untuk meningkatkan iman dan menjadi hamba Allah yang bertaqwa. Bengkok yang disebut di dalam Hadis itu bukan bermakna yang mereka itu sentiasa cenderung ke arah melakukan perkara-perkara yang tidak baik."


"Buktinya, apabila Rasulullah s.a.w. datang membawa ajaran Islam, baginda menaikkan taraf perempuan yang sebelum itu dianggap "golongan yang tak berguna" kepada "sayap kiri" kepada masyarakat. Beliau ada memberikan tugas-tugas yang penting kepada orang perempuan, terutama bila kaum lelaki keluar berperang. Sebagai sayap kiri, tentulah mereka diiktiraf seimbang dengan sayap kanan."


"Tapi, memang orang perempuan kuat merajuk. Jenuh kita nak layan dia."


"Merajuk bukan berlaku pada orang perempuan saja. Orang lelaki juga kuat merajuk. Mungkin cara merajuk atau cara `protes` tu yang tak sama. Punca merajuk sebab iman lemah, bukan sebab jantina. "Lagipun, apa salahnya kalau kita tegur orang perempuan dengan berlemah-lembut dan berhikmah. Bukankah begitu tuntutan Islam. Kalau kita marah-marah sehingga mereka merajuk, bukan mereka yang salah, tetapi kitalah yang salah. Entah-entah waktu itu kita lebih`bengkok` daripada mereka!"


"Eh, eh engkau ni. Asyik nak bela orang perempuan aje."


"Aku bukannya nak bela siapa-siapa. Aku cuma nak betulkan pemahaman yang tidak betul terhadap Hadis tu."


"Apa maksud sebenar Hadis tu?"


"Orang perempun yang diibaratkan seperti tulang rusuk yang bengkok itu bukan bermakna satu kekurangan, tapi sebenarnya adalah satu "penyempurnaan" . Sepertimana juga usus manusia yang berlipat-lipat dan berlingkaran itu bukanlah satu ketidakbetulan tetapi begitulah keadaan usus yang sempurna. Bengkoknya tulang rusuk itu kerana ia bersifat `pelindung`. Ia melindungi organ-organ penting di dalam tubuh manusia seperti jantung, paru-paru, hati dan limpa. Kalau tulang kakilah yang diletakkan di dada manusia, sudah tentu ia tidak dapat berperanan sepertimana tulang rusuk yang bengkok itu."


"Oh begitu. Jadi bila Nabi katakan yang orang perempuan itu seperti tulang rusuk yang bengkok, beliau hanyalah hendak memperlihatkan perbezaan peranan mereka berbanding lelaki?"


"Begitulah. Selain itu, maksud `tulang rusuk yang bengkok` itu ialah sifat `rahmah`. Orang perempuan itu sifat semulajadinya penyayang. Perasaannya halus. Kerana adanya sifat-sifat itu, orang perempuan boleh sabar menjaga dan melayan anak-anaknya yang berbagai kerenah. Mereka juga sabar dan tekun melakukan kerja-kerja rumah yang mungkin kepada kita sangat membosankan. "


"Begitu jugalah di dalam masyarakat, orang perempuan sangat sesuai menjadi guru, jururawat, dan apa juga bidang yang dalam kemampuannya. Oleh itu jangan cuba buang sifat "bengkok" ini daripada orang perempuan dengan memberikan mereka tugas-tugas yang tidak sesuai. Kalau tulang rusuk sudah patah, organ-organ yang penting tadi tidak akan selamat."


"Jadi peranan mereka sebenarnya penting. Bayangkanlah betapa besar peranan dan jasa ibu yang menjaga dan mengasuh kita dari kecil hinggalah besar."


"Hmm, betul tu Naim."


"Sebenarnya tiada siapa yang `bengkok` mengikut tafsiran yang engkau gunakan. Bengkok atau tidaknya seorang lelaki atau perempuan itu bergantung kepada iman dan akhlaknya. Orang lelaki kalau tidak berusaha untuk membuang sifat-sifat yang terkeji di dalam dirinya pun akan jadi bengkok juga, malah lebih bengkok dari orang perempuan yang ada usaha membaiki dirinya."


"Baru aku sedar, akulah yang bengkok. Asyik marah-marah dan tidak sabar."


"Memang tidak sepatutnya kita lihat orang lain itu lebih `bengkok` daripada kita. Sebaliknya kita patut sentiasa merasakan yang kitalah yang lebih `bengkok` daripada semua orang lain di muka bumi ini... "




*
Sesiapa yang beriman dengan Allah dan Hari Akhirat, maka janganlah menyakiti jirannya dan hendaklah dia menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana sesungguhnya mereka diciptakan daripada tulang rusuk. Sesungguhnya tulang rusuk yang paling bengkok ialah yang paling atas, jika kamu berusaha untuk membetulkannya kamu akan mematahkannya, jika kamu terus biarkan begitu ia akan terus bengkok. Oleh itu terimalah pesanan supaya menjaga wanita-wanita dengan baik. (Hadis riwayat al-Bukhari no: 4890)

Dalam keadaan marah yang agak terkawal ini

note: aku sedang marah dan sedaya upaya mengawalnya, sekarang ini. and those who is related to my HUBBY, kindly be away..your feelings might get hurt. but kalau nak buat tauladan, nak perbaiki apa yang kurang, banyakkanlah sabar.


how can people say, 'once you married a man, you are married to his family too' ?

aku masih lagi dalam keadaan separuh sedar kot. aku paham bila org cakap pasal tanggungjawab isteri pd suami. seorang pompuan tu kalau dah kawin, no 1 ialah ALLAH, kedua suami, ketiga ibu dan bapa mertua, keempat baru mak bapak kita. itu bab tanggungjawab. aku dah paham..paham sangat2. mak ayah aku pun, awal2 lagi itulah yang diorang pesan. yang aku masih lagi tak paham ialah, bila org cakap 'ko dah kawen ngan dia, maknanya ko kawen jugak la dgn kuarga dia'..

ada yang bijak nak tolong ungkaikan persoalan ni?

kalau maksudnya, famili dia dah jadi famili aku, persoalan ini plak timbul..

- mak bapak dia, jadi mak bapak aku?
  • memang takkan sama dgn mak bapak sendiri kan? tapi aku tetap hormat, walau status menantu dgn mertua mmg hakikatnya takkan sama dgn title anak dan mak. kadang2 aku rasa lagi mesra plak dgn mertua berbanding mak ayah aku sendiri. apsal? nanti aku citer.
- adik beradik dia, jadi adik beradik aku?
  • heh..ini lagi satu. since aku kawen dgn anak sulong kuarga, makanya secara tak langsung aku menantu paling tua, walau adik ipar aku lagi tua dr aku. i don't mind la nak panggil akak ke, atau era je ke or apa2 ke as long as ianya panggilan yang sedap didengar dan nampak hormatnya, kan? setakat ni, hal tu takde masalah.
  • kalau adik dia jadi adik aku, maknanya aku bleh la tegur kalau ada yang tak kena, kan? tapi ni tak bleh laaaa....setakat tarik muka (walau aku tak tegur silap salah) aku leh buat do no jek, tapi kadang2 ada sikap agak 'kurang sopan' dgn aku, itu aku tak boleh terima. kalu adik aku, aku sembur je. abih, di mana adikmu, adikku jua ni diguna pakai?
ni aku nak citer sket pasal mak ayah aku.

diorang maybe not the perfect parents in the world but they are great/ awesome to me. they taught me a lot of things which i do not see it in either my friend's or in laws. of course la, they are MY parents, kan? others can't just barge in. though many of may parents 'behaviour' that i couldn't agree with but they are just perfect to me.

what are their behaviour that i couldn't agree in? (sikit je pun..)

  1. they seldom or should i say, rarely visit me (err..their grandchildren) or come to my house, even on weekends. what more to leave my children occasionally with them.
  2. i understand that they are working. but sometimes, having an arguments with my hubby regarding this matter is killing me. so, which side should i be? parents? hubby? i can't just agree with my hubby when the fact is i know my parents' situation, right? ntah, never tried pun. kalau tanya pun dgn mak, nanti dia cakap 'alah kak, ayah kan tak suka budak2 bising2. kakak bukan tak paham.' but angah said, he had once left his son at mum's and he told me it was all ok. what was my reaction? of course ada sedikit panassssssss.. why angah bleh, and aku tak bleh? sebab aku anak banyak? angah sorang je? or mungkin sebab anak angah tu waris direct ayah? penyambung legacy? and mine are not? kalau ikut sensitif hati aku nih, tuhan jek yang tahu what will happen.
  3. sejak aku kawen, ayah jarang gila nak sembang dgn aku. kalau aku pg umah dia pun, takde nak tegur2 atau apa. mcm aku ni orang asing pulak dlm rumah tu. kalau dgn angah, kenmain lagi. kalau ada zue (adik ipar aku) bleh pulak dia bertegur sapa. aku ada buat salah ke? menyampah dah ke dia dgn aku? kalau aku dah kawen, maka aku bukan anak dia lagi ke? nak je aku suh adik aku tanya dia. tapi kang..aku takut kalau aku pg umah ayah nanti, dia langsung tak nak pandang aku.itu mungkin ok lagi, tapi kalau sampai dgn anak2 aku pun dia tak nak tegur nanti, cemana? nampak mcm aku cemburu dgn adik2 aku kan? mungkin kot. ntah..salah sendiri kot.
  4. tapi, kalau aku sesak duit, they never turned me down. aku je yang malu nak mintak. but kalau keperluan tu besar (riban2) mmg aku mintak dgn diorang. since hutang dgn ayah masih ada lagi rm1200, mungkin sebab tu ayah tak nak sembang dgn aku kot.
mungkin ada byk lagi tapi aku tak nampak dah. yang listed cuma benda yang aku bebetul terasa jek.


adik-adik aku?

  • they are the best, i must say.
  • mendengar kata, rajin dan tak suka nyusahkan orang.
  • kawan2 aku semua puji adik2 aku.
  • they are pretty too.
  • understanding dan tak kurang ajar.
  • angah, sebab dia yang paling rapat dgn aku (jarak umo sethn je) maka dgn dia la paling tak ngam kot. but nowadays, dia la yang selalu tolong2 kakak dia, jenguk2 kakak dia nih kat umah. kalau aku nak balik dr umah mak, dan dia ada, dia tanpa banyak soal akan setuju je kalau kakak dia mintak hantarkan balik. kalau aku takde duit, sikit2 dia hulur jugak kat kakak dia nih.
  • nina, paling rajin. mmg dari kecik, dia paling rajin. paling diam dan paling suka buat hal sendiri. mak pun selalu harap dia balik hujung minggu untuk tolong kemas dan mop rumah. since aku dan angah dah kawen, dia kena take over urusan jaga adik2. and she did well.
  • kak chik plak, yang paling creative. tapi kadang2 ada blur jugak. suka memberontak juga dia nih. tapi pemberontakan yang tak nyata. dia simpan dalam. well, like me, sesket. aku penah tegur dia sekali dulu, sebab kunci pintu masa dia sembahyang kat bilik bawah (bilik tamu, which i use kalau aku bertandang umah mak) and my stuff were in that room. aku baru lepas mandikan anak2 aku and all the children things are locked, inside. tetiba aku hangin..(ye aa, nak solat je pun kunci pintu berbagai. kang anak2 aku terkencing bersepah kang, kan naya.) takde la marah ke apa ke, aku membebel je la, dgn nada agak tinggi. dia terasa kot, takde nak cakap2 dgn aku pastuh, sampai aku balik. tah dia ingat ke tak scene nih. pelupa pun ye jugak budak nih. but she's a nice kid. adik aku paling bijak.
  • edry. uhh..ni yang paling malas kot. heh, mak aku kata 'dia kan bongsu...'. manja lelebih. selalu la kena marah dgn nina dan kak chik. tak tau la kot penah kena tampar dgn ayah atau mak. atau mungkin kena seligi dgn angah. tapi, dia masih mendengar kata, walau mengambil masa (suh buat something kul 2, kul 2.30 baru buat. tu pun kalau dah naik suara). kalau aku kat umah mak, ada nina dgn kak chik, mmg riuh la dgr suara diorang marah2 adik. suh itu tak buat lagi, suh ini tak buat jugak. terhegeh-hegeh! nina pun dah jadi mcm mak, dah pandai bebelkan adik. kakchik pun kena jugak, kot..dan adik aku yg kecik tapi besor nih, sampai sekarang tak reti naik beskal lagi. bila nak blajo ntah. asyik main ps2 jek. tak pun layan dvd jek keje dia.
  • yang nyata, aku rasa la kitorang ada satu persamaan. mungkin edry tak termasuk lagi coz perasaan dia belum berevolusi. if we get angry, we tend to be quiet, instead of talking to each other. agaknya la..itu yang aku perasan. aku nak tanya la kat adik2 aku, what are good memories they have, with me?

my hubby?

well, he IS a nice person. kot tak, takde la aku kawen dgn dia, ye tak? tapi tipula kalau semuanya nice about him. takkan la aku takde marah sikit pun dgn dia atau apa2 pelakuan dia. pernah jugak aku suarakan kat sini, kan? but kalau semua yang remeh temeh pun nak cakap, itu namanya nak membuka pekung di dada. mak aku cakap, hal2 dlm kain takleh citer kat orang. so, aku takde la nak citer hal dalam kain. cuma hal yang berkait dgn perasaan yang sedikit sebanyak mengganggu emosi harian aku.

tadi aku sms laki aku, bgtau dia nak cari cleaner kemas rumah. dia cakap ok, tgk budget and inform dia dulu sebelum setuju. cari punya cari, survey punya survey, takde yang nak buat kat area kapar ni. aku pun bgtau la dia. dia pun kata 'apa nak buat, dah tak diterima.' then aku sms adik ipar aku, asking whether my other adik ipar and their girl cousin (currently here, cuti sekolah) would like to come over and help me this saturday with laundry (lipat kain) while i do other chores. asked her to come along too, so that she can help me to look after my children while i'm spring cleaning since she may have to bring her child too. then she replied, 'sabtu ni kan ada kenduri kat umah seblah ni. jeri tak bgtau ke?' so i said 'oh sorry, yong lupa. ada jeri bgtau. takpelah. yong kelupaan' something like that lah. i cc'd my hubby the same sms and then my hubby called, asking about the answer from his sis. i told him what she said and do you know what my hubby replied? 'dah tu, nak buat mcm mana. sori lah, pa tak boleh nak tolong mama.'

tak boleh nak tolong????
  • dah berpuluh kali aku suh dia ckp dgn aci cleaner uitm tu, yang selalu dia panggil nak cuci studio tu dtg, tlg AKU kemas2 umah, tak jugak dia ckp dgn aci tuh. dia plak buat conclusion sendiri; takut aci tak larat lah, apa lah. aku bukan nak suh aci tu buat semua, aku mintak dia tolong aku.
  • statement tak logik!! cuti la sehari dua, TOLONG aku kemas2 umah, tak boleh? tak..dia tak betah kat umah. anak2 bising. rimas. dok studio bleh plak, buat recording sampai 2, 3 pagi. kang aku tegur kang, dia kata nak cari duit lebih. tu keje. mmg laaaa...aku paham la tu keje. umah kena jaga jugak, kan? ni kan rumah dia juga..anak2, bukan anak2 dia? cuti banyak lagi, ada lebih 10 hari lagi. bukan leh carry fwd pon. sayang sangat dgn cuti dia. sayang sgt dgn keje dan bisnes dia. memang..ma paham semua tu untuk kitorang juga. tapi jgn la pandang material je. dok sibuk nafkah zahir je, batin cemana? bukan la mintak nafkah batin tu, nak puaskan nafsu je. hati dan perasaan kena jaga juga., itu pun kategori batin juga. suh buat housewarming, panggil org baca doa selamat, tak juga buat2. alasan? tak cukup duit. kalau takde niat nya, cemana nak dtg duitnya? tu la kalau balik rumah, selalu la nak marah2. cuba kira, dalam seminggu, brp kali balik rumah dgn perasaan ceria? yang negatif selalu tak ingat..yang positif je selalu tersemat dalam kepala tu.
  • aku ada buat flyers, nak cari pembantu rumah sambilan, bayar ikut jam kerja. mungkin ada makcik2 atau akak2 area rumah murah kawasan aku ni yang nak cari side income. mungkin itu satu kerja yang mudah. tapi flyers tu dok terpenyek dlm drawer aku. setuju, dia setuju. tapi suh iklankan, tak buat.
  • duit gaji/ bisnes dia, aku suh asingkan bulan2. bagi aku sket, untuk simpanan anak2, untuk contingency moment. dah lama aku mintak, tak juga buat2. kadang2 ada lah bagi. tapi tak dan sampai bulan depannya, dah mintak. aku tak suka dia meminjam dgn mak abah dia, atau nak suh aku pinjam dgn mak ayah aku. dia kalau dapat duit, tak reti nak trace berapa perbelanjaan dia. nanti bila sampai aku mintak, nak beli brg dapur ke, apa ke, baru tersedar duit dah takde. dia kalau dpt big pymnt, he'll spend big. mmg kadang2 aku ambik kesempatan, ajak gi belanja brg dapur sampai 3, 4 ratus. tapi ada pekdahnya, kan? by the time dia dah takde duit, takde la anak2 pun sampai takde susu, takde pempes nak guna, kan? kadang2 aku malas nak bising. sebab aku rasa aku takde hak. itu duit dia, kan..aku tak keje. tapi bila fikir2 balik, yang eventually ianya akan nyusahkan aku dan anak2, aku kena juga bising. tp kalau nak bising dgn benda yang sama berulangkali, fed up juga, kan???
  • aku suka sorok2 duit. mana yang aku dapat, baki dari belanja brg dapur atau baki dari yang aku pinjam dari adik aku (tp adik aku tak penah mintak balik, selalu halalkan je) aku suka simpan. sikit2, aku buat modal beli brooch. bila ada hasil rm100++, pada aku sangat bermakna. pada dia, 100++ tu mcm 1000++. kalau aku ajak pg beli brg dapur kang, dia kata pakai duit mama ke? kalau aku cakap pakai duit dia, dia suh bayar duit minyak. kang nak makan kang, suh aku jugak belanja. tu la aku cakap, duit seratus aku, dia anggap macam seribu. duit dia sepuluh ribu, seribu pun susah nak bagi kat aku. aku selalu pikir pasal dia, sebab tu aku suka sorok2 duit. supaya at least, kalau dia takde duit tol atau duit minyak atau mungkin duit belanja makan time keje, aku leh bagi sikit2. tapi aku selalu rasa yang dia tak ingat kat aku bila dapat duit. aku dah byk kali cakap, dpt duit 1st sekali, bg kat kuarga laaa...then baru pikir pasal lain2. bila dia dpt pymnt, dia selalu jugak la pg bayar zakat. itu aku suka tapi yang tak syoknya, dia mcm lupa pada kuarga. aku rasa lebih afdhal kalau duit dia tu, darpd 300 gi bayar zakat, bg mak dia 100, bagi aku 50, dan anak2 50 sorang lagi besar pahala kot. utamakan keluarga la dulu, kan? tak bagi mak aku takpe lah..mak aku tu berkerja. dia tak mintak duit anak2 dia. dia tau anak2 dia cemana.
  • kalau pa baca nih, ma mintak maaf ye kalau pa terasa hati. ma kena luahkan juga. ma rasa ada kekurangan pada surrounding kita. bab zakat tu, bab doa selamat pd rumah kita, pa timbang2 lah. ma bukan takut ada gangguan jin ke setan ke kat umah ni, tapi ma nak keberkatan dalam rumahtangga kita. tu yang paling utama. kalau boleh, ma nak buat bacaan Yaasin yang kasturi anjurkan tu kat umah kita. tu pun tanda kita bersyukur juga kan? syukur pd tuhan sebab bagi peluang kita duduk rumah sendiri..dapat besarkan anak2 depan mata kepala sendiri, dalam laman kita sendiri. ma bukan nak lepas marah pada papa, tp ma nak keselesaan hati mama. ini je caranya; luahan rasa.

adik2 ipar?

malas rasanya nak cakap. bukan tak pernah terasa hati, selalu. rasa kurang dihormati, selalu. aku bukan nak ungkit but bantuan yang diberi pun, selalu. bukan nak mintak balasan but selalu di buat tak tahu. aku tak reti tau nak mintak2 ni, sebab aku bukan begitu. and my background bukan dari yang suka mintak2. but bila sometimes aku hint2, asking for favours or other sort of help, macam2 alasan aku terima. at least, do it for the sake of their bro yang dah banyak tolong diorang la, kan? untuk abg diorang yang sanggup bertekak dgn bapak sendiri, backing adik. untuk abg diorang yang dah banyak bg segala macam perkakas rumah (walau 2nd hand) pd adik, sampai rumah dia nampak complete, walhal rumah kitorang plak mcm tak siap, masih lagi duk bilik bawah, bersempit lima beranak. ahhh..kalau cerita, bikin tensi!!
pinjam tag nabil;

lu pikir la sendiri!!!
There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online