Treble clef

beli Quran jom!

Followers (thanks!!)

I support breast feeding!

I support breast feeding!

Sunday, August 31, 2008

emcee?!?

tgh meng emcee..adik aku tu sibuk jek..tu anak dara aku pun sama..nampak kepala jek..


ini sepupu2 aku, yg bj hitam tu yuyu, yang bj hijau tu lia..sebaya rasanya nih, brp ntah umor dioang, aku tak ingat.


ni, sepupu aku gak, yg pakai spek tu ika (adik lia) yang tgh makan tu sakila (adik yuyu). dedua comel, kan??!



inilah dia pengantinnya..si abang, kiri sekali (azriel azim) & yang adik, kanan sekali (azarella idayu)



sekitar majlis perkahwinan dua orang sepupu aku (adik beradik) kat padang jawa, klang...aku jadi emcee bidan terjun but ok whattttt!!! aku mmg suka bab jadik juruacara nih dari sekolah lagikkkk...ngeh ngeh ngehhh!!

**********************************************


Ramadhan is here!!

Assalamualaikum..

first and foremost, salam ramadhan.

rasa macam penat je nak puasa but itu semua godaan dan dugaan semata-mata...

persediaan? biasa saja.

raya? nanti dululah nak cerita..jauh lagi perjalanannya..

yang pasti!! bulan ramadhan ni Yaya dan Darling akan kongsi sambut birthday. hmm..tgh fikir apa nak kasi as a gift. Yaya mintak laptop (yang budak2 punya, maklum..anak zaman teknologi) but itu dah tentu tak boleh beli satu..Ziyad mesti nak jugak. Darling, since she'll turn one year old, rasanya takde nak belikan apa2 kot. Bukan pandai mintak lagi...hehehe..abis2 pun, beli baju jek.

venue untuk birthday? dah tentu kena buat 2 tempat. kat umah opah on 16 sept. (bday darling) and kat umah nekwan on 20 sept. (bday yaya). fair and square. nak buat kat umah kami? bolehhhhhh!! but belum tentu atuk opah nak datang..sebab nya? jauh, opah keje, atuk keje, pak ngah mak ngah pon keje, cik na keje, chikchik & pak ucu lagi skolah..nak kena kejar waktu berbuka lagi...kan..kan..??

jadinya, itu aje lah acara besar dlm famili bulan ramadhan ni. and not to forget, my parents' anniversary on 18 september. 31 years of bittersweet marriage. tipu kalau takde duka. segala macam dugaan, hanya Dia yang tahu segalanya. Happy anniversary mak..ayah..!!

*************************************

Merdeka..are we?


today is 31st August 2008, Malaysia's 51st independence day. but i guess this year's celebration and excitement is somewhat lessen by lots of things currently happening around. despite fireworks show every year, singing the same songs (keranamu malaysia & jalur gemilang), same content of speech (sort of), perbarisan (forgot the word in english..duhh!!) etc makes Merdeka is just like other ordinary day. nothing unusual, nor special.

why? don't you think it's dull? don't you agree?

this is strictly no political matter of mine whatsoever. it's just my opinion.

kenapa agaknya setiap kali merdeka, atau apa jua sambutan keraian yang kita buat di Malaysia ni, macam cliche? sama aje content and purpose dia.

yes, its true that we must strengthen our bond of community and ties between our beautiful multi racial people in this lovely country of ours but, don't they (whomsoever) think that the people is somewhat sicken by the same agenda or ideas mocked by whomsoever to us?
takde idea lain ke?

balik2 buat show yang ala-ala sama. macam membazir pun ada juga. kat kl ada bunga api, kat melaka pun ada, kat sana sini ada bunga api. mana agaknya datang peruntukan untuk bunga api tuh ek? bukan murah tau.. duit kita juga tu, bayar cukai lah itulah inilah.. bila suh kontrol harga barangan pengguna, claim banyak dah duit yang dilaburkan untuk cover itu ini, kononnya untuk keselesaan rakyat dan pengguna. kadang2 rasa macam tak relevan pulak. aku bukan nak kondem kerajaan atau sokong pembangkang tapi nak luah perasaan.


cuba duk rileks dan ambil nafas dalam2..tenangkan hati dan fikiran dah tu tanya diri sendiri: apa sebenarnya MERDEKA ni pada diri kita? khususnya anak2 yang lahir pasca merdeka.

kalau nak bercakap pasal pembangkang pulak, memang takkan cukup blog aku nih. well, since selangor ni dah jadi negeri bawah kuasa pembangkang, aku teringin juga nak tengok apa yang dah dan akan dibuat oleh kerajaan baru selangor ni. setakat ni, rasanya masih belum memuaskan. kalau anwar ibrahim kata budget 2009 baru2 ni sebagai gula2 untuk rakyat, aku rasa pembangkang kat selangor ni lagi banyak bagi gula2 kat rakyat. boleh kena diabetes tau!! memula cakap nak buat A, tapi tetiba tukar plak, buat x dulu. sebelum pilihanraya, banyak betul janji manis lepas tu? heh, terkial-kial nak ingat balik segala macam janji.

TAPI!! bila fikir2 balik, kerajaan pun sama juga. perhati betul2, asal nak dekat pilihanraya je boleh dikatakan hampir semua jalan raya nak di tar. nak perbaik, nak kasi elok. semua nak beli jiwa. padahal kalau dekat pinggir2 bandar atau kawasan kampung, jaringan jalan raya yang elok dah mintak lama dah, sejak abih pilihanraya yang 2, 3 penggal yang lepas. ntah lah kan..apa nak jadi. mujur tak teruk sangat. mujur janji tak tinggal janji kosong je...tapi, bukan maian lambat nak tunai, sampai rakyat dah muak dan rimas, sampai rakyat beralih pandang. pon masih juga lambat pickup. heard the latest news? now diorang dah mintak Tuk Det join balik; as an advisor. kalau ahli sendiri usul cadangan sedemikian rupa, apalah agaknya tanggapan sebenar mereka pada pucuk pimpinan sedia ada? Tuk Det juga di cari. Tuk Det juga jadi tempat mengadu.





Merdeka ke kita ni?

Sungguh ke kita dah merdeka? luar dalam? akal dan fikiran? jiwa dan minda?

*******************************************


Tuesday, August 19, 2008

16-96 reunion pictures


hmmm...saper tuh? Ehwan tgh layan anak, Irwan Syah
tgh layan perasaan agaknya, Sull tgh perasan bujang,
dan Zul perasan macho..keh keh keh...tu yang baju grey
kat belakang tu, abang cameraman kita a.k.a Fida's hubby..
p/s: credit to Zaida's hubby too, our 2nd cameraman..


there, there!! our chinese friends, Yaw Wai Leng and
Chen Mei Wai.
Luckily they both made it. unfortunately
Wei Feng, Wendy & Yoke Peng wasn't be able to be around.

kot tak sure tambah havoc, kan? rindu Yoke Peng la..
aku? maintain the biggest girl in group..hehehe..but aku ada
advantage this time, i got kids!! hehe..jgn marah aa...
Zaida and her baby, yang dia komplen takde rupa dia and
Zul, Zila and their girl, Amanna.
'erkk..? their girl? zul kawen dgn zila ke? ha ahh laaa..mangkuk!!'


ini aku tak tahu diorang tgh tgk apa..tgh cari aku kat
kaunter kot..
Zila dok posing dgn anak aku, anak dia plak
gosok2 mata, cari ibu dia..ngeh ngeh ngeh..

Wai Leng..what's wrong? see..happening jugak kan? ada Eqin,
Azua and family, ada pengantin baru, Ina (aku tak pg siot kenduri Ina,
jangan marah yerkk..laki aku kene keje..isk..isk..) ada Azizi jugakk!!
'mana Azizi?' 'tu..blakang zul tu..'


err...ini aku tak tau nak komen apa..
Ehwan dah waayyyy to berisi,
Irwan Syah macam maintain je kot..
and Nasa, macam maintain comeyy jek...hehehehe...



note: yang nyata, it was fun and memorable. zul cakap one day nak organize another reunion but WITH the teachers..haha..bagus lah. ini pun kira half complete sebab ramai yang takde. till next reunion, friends..love and missed you all so much!!




16-96 reunion!

who's in the pic?
Standing Far Back: Amirderaj, Azizi Alias, Chen Mei Wai and Azua's eldest daughter.
Standing from left: Irwan Syah, Nasaruddin, Zul Khafiz with daughter Amanna, Amirderaj's wife, Sull Hazry, Yaw Wai Leng, Azualina
(former Ketua Kelas) with her 2nd daughter clinging at her back, Azlina Musa (pengantin to be),
Nurul Asyikin with her son and Norzila.
Sitting: Mazni (Nasa's wife), Norafida and her newly born baby, me and my 2 daughters and Zaida with her girl.



Date : 09-08-08
Venue : McD, Section 3.





Oh My God!! Finally we get to meet each other again after long 12 years. I was so excited. but a little disappointed for I went there without my hubby and my son, just with my two daughters. my hubby took my son to our Studio Anggerik to kick some drums and have a 'father & son' moments. Besides, he wanted me to have some fun moments; with friends. thanks hubby..

At first Zul chartered the top floor of McD's but we were outnumbered by other group who was having a blast and vast birthday party. Nevermind, under the stairs is ok too..near to the entrance and the counter.



Back to our reunion (16-96 as we name it; 16 is for our school name, Sek Men Seksyen 16 and 96 is our SPM year), it was amazing. well, it did amaze me, to see old friends again. Those faces i long to see, and missed. almost all of us are married, I'd say. Masing-masing dah kerja bagus, ada life yang hebat la kiranya. Tapi sayang tak ramai yang datang. Biasalah, masing2 ada tugas dan mungkin banyak urusan. Mungkin juga ada yang segan nak datang and made up excuses (zul, zila, you know who i am referring this to) but glad to see quite a number appeared. we chatted, various topics, laugh and snapping pictures together. hope to have the chance to see more of our classmates again; in the next reunion (if any).







Last but not least,
our love and honour
to our school,
Sek Men Seksyen 16, Shah Alam.
















***********************************************************

Tuesday, August 5, 2008

Aku menang peraduan!!


err..malas ah nak rotate gambar nih...kih kih kih.. tu la hadiah yang aku dapat..best kan? simple, tapi best..wakakakaka...


alelellele..bukan la first prize pon..consolation jek..itupun berjaya buat aku senyum sampai ke telinga!! tetiba jek dapat bungkusan poslaju. terkujat beruk kat kuala selangor tu kejap..aku pun dgn penuh keterujaan pon bukak la bungkusan tu..'eh..ada beg? eh..adiah..? ehh...apa nih..??' aku nampak surat terselit...dengan penuh perasaan baca. tapi nampak je header dr F&N tuh..aku dah seronok dahh..keh keh keh..dah..apa lagi nak cakap? tak tegambar kata-kata...apa lagaiiii..tahniah la kat aku!!! hahahahhahaha..




Jualan Langsung?

pergghhhh!!...sure ramai yang ala ala takut bila dengar perkataan tu, kan? takde apa pun sebenarnya. pada aku jualan langsung ni bukan untuk orang yang malas nak keje tapi nak cari duit banyak; cuma ianya lebih kepada alternatif nak cari pendapatan tambahan. eh..eh..? aku ke yang berkata-kata sedemikian rupa? ya betolll....!! kalau dulu aku rasa MLM ni macam menjengkelkan but diam tak diam, sejak aku berenti sekolah, ada la dua tiga MLM juga aku join. err..ye ke? dua tiga ke? yer...tapi rasanya yang paling byk, ZHULIAN kot. at first mak yong aku yang goda. aku malas nak dengar pujuk rayu dia, aku pun setuju jek la join. niat aku bukan nak pg menjual dari rumah ke rumah; takde keje!! aku cuma nak pakai sendiri je. pastuh bila aku keje kat AmBank plak, aku nyer officer plak goda. seperti biasa, aku yang mmg malas nak layan ni, join jek sekali lagikkkk...but this time, best sket la. sebab aku dah bertunang, jadi dalam kepala aku, byk nak belikan untuk tunang aku. (masa tu, laa). lagipun, dah keje kan..dah ada duit sendiri..sampai aksesori masa kahwin dloo pun..aku pakai Zhulian. keh keh keh...

Sekarang? Zhulian juga. but this time more focus on healthy lifestyle. barang kemas memang aku tak berapa minat. tak tau kenapa. mak aku pon takde simpan barang2 kemas sampai tahap satu kapal. sebab tu anak2 dia takde yang minat kot. adik2 perempuan aku pun takde yang poyo-poyo berbarang kemas. setakat cincin sebentuk, gelang tangan seutas..ada kot..(ada laa, aku yg belikan ). adik aku erin tuh, lagi la..tah mana punya tali kasut ke tali beg ke dia lilit2 kat tangan dia, jadi gelang. hehehehe..aku rasa budak2 sekarang lagi kreatif dan taste diorang more to something unique and simple. Pada aku, healthy lifestyle is a need, nowadays. aku masih muda, dan aku tak nak tua sebelum waktunya. aku tak berapa risau with my looks sebab aku masih comel macam budak sekolah. kalau aku gi shopping ke, memana ke, tak bawak anak..orang bleh panggil aku 'adik'. walaupun yang memanggil tu bebaya adik aku yang kat putrajaya tu...heheheh..kekadang bangga gak...TAPI..!!! badan aku nihhhhh...turun banyak kilo since aku beranak Dalia, but the recent c-section buat badan jadi teruk. dah la badan aku mmg besar..then tak dapat lak nak bertungku dan buat treatment especially kat perut. tension tahap keldai, tau tak!! jeans bleh masuk, tapi takleh zip. isk.. huwaaaaaaa!!! tu yang kena dressing ala-ala ibu tuh..memang la aku ni ibu beranak 3 but tak nak la nampak mcm ibu-ibu yang ada anak 3 juga, but semua dah tahap masuk 'U'...anak aku sekolah tadika pon belom...sedih beb. jatuh self esteem, tau. takpe..sekarang aku nak ubah gaya hidup sihat. nak slim down pun cara sihat. biar lambat but berkesan dan tak memudaratkan.

sekarang ni, tgh ushar pelapik tilam terapeutik dari Zhulian. kebetulan aritu ada kawan datang, siap bawak tilam tu. actually she called first. tanya khabar dan kebetulan on that day i had back pain; kesan dari slip disc surgery 5 years ago. so dia pun bagi la try (memula sejam jek). aku pun rasa selesa sket la. anak2 pun tido sedap je atas pelapik tilam tu. then kawan aku tu cakap, leh bg aku pinjam seminggu untuk rasa kesannya. aku dah seronok dah. tapi aku risau satu je..PAPA. bila papa balik on that afternoon (lepas asar) MEMANG dia ada tanya dan the look on his face, no need to be explained. nevermind. aku pujuk dia suh try dulu. and he did for about an hour. the results? he woke up with big smile on his face. 'bagus la, ma..' kata dia. 'pa rasa fresh & lega sket.' aku dah senyum. 'ni ada harapan ni nak beli ni..' aku cakap..and as to date, good news keep on coming in our lives and maybe this friday, we will have our own Therapeutic Mattress. yeay!! may our lives be more healthier and fresher!!

*******************************************************
There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tudung-Online